Ekstraforestilling: Jens Bjørneboe 100 år

Ekstraforestilling: Jens Bjørneboe 100 år


Torstein Andersen

I høst er det 100 år siden Jens Bjørneboe ble født, og vi markerer dette med en reise gjennom Jens Bjørneboes liv og forfatterskap. Dette arrangementet er for øvrig en reprise av arrangementet som fant sted 9. oktober på Litteraturhuset.

Skuespiller Torstein Andersen forteller om Bjørneboes liv, fra barndommen i Kristiansand til hans siste dager på Veierland i Nøtterøy. Skuespilleren siterer også fra flere av Bjørneboes egne notater, samt en del av lyrikken han skrev. Han gir oss anekdoter fra Bjørneboes omgangskrets og publikum får høre skuespilleren fortelle om den gangen han møtte Bjørneboe og hva det resulterte i.

Jens Bjørneboe (1920-1976) var en av de mest omstridte og fargerike norske forfattere etter krigen. Han er kjent både for sin omfattende litterære produksjon og for sitt sterke samfunnsengasjement. Som forfatter utfoldet han seg innenfor mange ulike sjangre, både romaner, skuespill, lyrikk, essays og artikler. Bjørneboe skrev blant annet en serie tendensromaner hvor han kritiserte moderne vitenskap, det offentlige skolevesenet, det norske rettsoppgjøret og fengselsvesenet. Bjørneboe levde et turbulent liv fram til han tok sitt eget liv i 1976, 56 år gammel.

Bjørneboe blir gjerne sett på som en opprører og en forfatter for de unge, og han skrev virkelighetslitteratur førti år før Karl Ove Knausgård. Dette er med på å gjøre han til en aktuell og spennende forfatter å lese også i dag.

Torstein Andersen (f. 1953) er skuespiller og instruktør. Som skuespiller har han medvirket i en rekke stykker, blant annet på Trøndelag Teater. Andersen har også hatt roller i flere filmer.

Forestillingen varer i ca. 70 minutter.

Inngang: 150/100

Begrenset antall plasser på grunn av smittevernhensyn. Vi ber de som ønsker plass på arrangementet om å kjøpe billetter på forhånd.

Les om Litteraturhusets rutiner for godt smittevern her: https://litteraturhusetitrondheim.no/info-vedr…/

Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Dato

4. des 2020

Tid

19.30 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere