Ella Marie Hætta Isaksen: Derfor må du vite at jeg er same (inngår i serien «Grenser»)

Ella Marie Hætta Isaksen: Derfor må du vite at jeg er same (inngår i serien «Grenser»)


Ella Marie Hætta Isaksen - Per Bjørn Foros

Dette er et innslag i serien «Grenser». Se hele programmet, og les mer om serien her.

Det er vanskelig å snakke om fornorskingsiveren som helt fram til 1960-tallet la sin klamme hånd over Sápmi (Sameland). Gjennom Altaaksjonen i 1981 og i åra etterpå vokste interessen for samisk kultur og historie, og den samiske identiteten trådte sterkere fram. Men det betyr ikke at sårene er leget eller at forskjellsbehandlingen har tatt slutt, bare at den har endret karakter. Dette er spørsmål som opptar Ella Marie Hætta Isaksen, og som hun tar opp i boka «Derfor må du vite at jeg er same». Her tar hun tak i sine røtter, presset mot samisk språk og kultur, men også samenes rettigheter og muligheter. Ikke minst er hun opptatt av muligheten til forsoning med det norske samfunnet. Men framfor alt: Hva har det samiske å tilføre oss alle sammen – av naturforståelse og åndelighet, håndverk, kunst og kultur – som en tilvekst i det moderne?

Vi møter Ella Marie Hætta Isaksen i samtale med Per Bjørn Foros, tidligere førsteamanuensis ved NTNU og initiativtaker til serien «Grenser».

Ella Marie Hætta Isaksen har vokst opp i Tana, nært knyttet til samisk kultur og tradisjon. I 2016 vant hun Sámi Grand Prix med den selvskrevede sangen «Luoddaearru», hun var med på å starte bandet ISÁK, og i 2018 vant hun NRK-programmet «Stjernekamp». I 2019 fikk hun Brobyggerprisen fra Norske kirkeakademier. Ella har vært aktiv i Natur og Ungdom, men velger nå å satse helt og fullt på musikken.

Sted: Kulturtorget, Trondheim folkebibliotek
Tidspunkt: 19:00-21:00. Dørene åpner kl. 18.30.
Inngang: 150/100

Foto: Sara Angelica Spilling

Dato

2. des 2022

Tid

19.00 - 21.00

Sted

Trondheim folkebibliotek, Kulturtorget

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere