From Russia with Love – Livet som LHBT-aktivist i dagens Russland

From Russia with Love – Livet som LHBT-aktivist i dagens Russland


Patricia Kaatee - "Valentina"

«Jeg kommer til å skjære ut øynene dine»
Dette var en av de første meldingene LHBT-aktivisten, «Valentina», møtte i sin nye jobb, og er en av flere årsaker til hvorfor hun i dag holder sitt virkelige navn skjult. Hun og medarbeidere i Maksimum, som jobber for LHBT-rettigheter i Murmansk, blir stadig utsatt for trusler og fysiske angrep. I tillegg har arbeidslokalene blitt gasset flere ganger.

Torsdag 14. september klokka 18:00 arrangerer Amnesty en samtale om livet som LHBT-person i dagens Russland. Det skjer på Selanraa Bok og Bar ved Litteraturhuset i Trondheim.
Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty International i Norge, vil holde i samtalen med «Valentina». Her vil hun fortelle om situasjonen i hjemlandet, og dele sine personlige erfaringer om hvordan det er å jobbe med LHBT-personers rettigheter i et land hvor menneskerettighetene blir angrepet fra alle kanter.

I 2013 ble det i Russland vedtatt en lov som kriminaliserer positiv omtale av LHBT til mindreårige. Bryter man denne loven vil en få en bot på 90 000 kr, og en rapport fra Human Rights Watch viser til hvordan loven i praksis legaliserer diskriminering basert på seksuell legning. Det blir også rapportert om økning av homofob retorikk i statlige medier, anti-LHBT vold i hele landet og en oppblomstring av anti-LHBT grupper som tar loven i egne hender. I en tid hvor arbeidet for å sikre LHBT-rettigheter blir mer og mer nødvendig, ble Maksimum i februar 2015 tvunget under jorden grunnet en av flere nye lover som legger begrensninger på grunnleggende menneskerettigheter i landet.

Arrangementet er gratis.

Dato

14. sep 2017

Tid

18.00 - 19.30

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere