Geir Svardal: Historien om Cissi Klein – 80 år siden hun ble myrdet i Auschwitz

Geir Svardal: Historien om Cissi Klein – 80 år siden hun ble myrdet i Auschwitz


Geir Svardal - Jan Swensson - Gunvor Moksnes

Fredag 3. mars er det 80 år siden Cissi Klein ble myrdet i Auschwitz. Sammen med Cissi ble også storebroren Abraham og faren Wulf ført inn i gasskammeret. «Det var en travel natt i Auschwitz», skriver forfatter Geir Svardal i sin kritikerroste bok Ingen skal få se at jeg gråter, et rørende, nært og tankevekkende portrett av den 13 år gamle jenta fra Museumsplass i Trondheim.

«Til langt utpå morgenkvisten denne første onsdagen i mars 1943, ble barn og voksne sendt puljevis og i endeløse strømmer inn i gasskamrene for å dø».

På Litteraturhuset forteller Geir Svardal om Cissi, med vekt på de siste ukene i hennes liv; internert som hun var i familiens leilighet, deretter innesperret på Bredtveit fengsel i Oslo, før overfarten med «Gotenland», som tre måneder etter «Donau» fraktet de siste jødene ut av Norge til dødskamrene. Blant dem var Cissi og 157 andre jøder, de aller fleste fra Trondheim.

Møt Geir Svardal i samtale med Jan Swensson, forlagssjef for sakprosa i Aschehoug. Møt også snart 94 år gamle Gunvor Moksnes, en av Cissis mest fortrolige venninner.

Sted: Sellanraa
Tidspunkt: 19:00-20:30. Sellanraa holder åpent til 22.
Inngang: 150/100

Dato

3. mar 2023

Tid

19.00 - 20.30

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere