Geir Svardal: Historien om Cissi Klein – «Ingen skal få se at jeg gråter»

Geir Svardal: Historien om Cissi Klein – «Ingen skal få se at jeg gråter»


Geir Svardal - Jan Swensson

I september gir Aschehoug ut boka om Cissi Klein, skrevet av Adresseavisen-journalist Geir Svardal. I Ingen skal få se at jeg gråter skildrer Svardal familiehistorien hennes og det jødiske miljøet i Trondheim, der han følger Cissi inn i de tunge krigsårene.
Cissi Klein var 13 år du hun ble deportert til Auschwitz i februar 1943. Hun overlevde ikke, men historien hennes har satt dype spor i Trondheim. Cissi Klein har både egen gate og en kommende videregående skole oppkalt etter seg, og skulpturen hennes i Museumsparken, rett under leiligheten der hun bodde, er verneverdig.
Geir Svardals forhold til Cissi Klein strekker seg over flere år og mange reportasjer han selv har skrevet om henne i sin egen avis. Cissis liv er blitt servert i bruddstykker, men han har hele tiden følt at han har stått i en slags gjeld til henne, en slags forpliktelse til å gå opp det ufattelig korte livet hun fikk leve så detaljert som mulig.
– Denne sterke historien har ventet på å bli fortalt. Den er både rørende og tankevekkende, og gir et utfyllende bidrag til norsk Holocaust-historie, sier Jan Swensson, forlagssjef for sakprosa i Aschehoug.

Møt Geir Svardal i samtale med Jan Swensson fra Aschehoug.

Geir Svardal er journalist i Adresseavisens helgemagasin, Ukeadressa, der han skriver portretter og reportasjer. Han har gitt ut tre historiske bøker om Rosenborg Ballklub, samt biografier om Kåre Ingebrigtsen og Camilla Herrem.

Inngang: 150/75
Sted: Kulturtorget
Tid: 14. september 2022 Kl. 19:00. Dørene åpner 18:30

Dato

14. sep 2022

Tid

19.00 - 20.30

Sted

Trondheim folkebibliotek, Kulturtorget

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere