Herrene sendte oss hit: Arr etter norsk nasjonalisme

Herrene sendte oss hit: Arr etter norsk nasjonalisme


Elin Anna Labba - Ida Marie Bransfjell

Med: Elin Anna Labba og Ida Marie Bransfjell

I 1919 blir Norge og Sverige enige om å begrense hvor mye rein som får flytte over grensen, den norske staten vil ha utmarka til sine egne. Med det innledes flyttingen av et stort antall samiske familier med reinsflokker. Myndighetene kaller løsningen en dislokasjon, på samisk fødes ordet bággojohtin, tvangsflytting.

De nomadiske samene som hittil har bodd i Sverige om vinteren og Norge i sommerhalvåret, får ikke lenger komme tilbake til Norge. I stedet blir de plassert ulike steder i Sverige. De første som tvinges avgårde, forlater hjemmene sine i den tro at de skal få vende tilbake. Samiske Elin Anna Labba, som selv kommer fra en familie som ble flyttet på 1920-tallet, forteller nå historien sett gjennom de tvangsflyttedes øyne.Teksten bygger på nærmere hundre intervjuer med tvangsflyttede samer i Sverige. Labba har samlet beretninger, bilder, brev og joiker, og fremmaner et kor av røster fra de som ikke lenger kan fortelle. Boken skildrer harde liv, store reinsflokker som går tapt, barn som overlates til slektninger i Norge og som ikke får se familien på mange år.

Elin Anna Labba (f. 1980) er journalist og har tidligere vært redaktør for tidsskriftene Samefolket og Nuorat. Idag jobber hun på Tjállegoahte – Författarcentrum Sápmi. Forfatteren kommer selv fra en familie som ble tvangsflyttet på 1920-tallet. Herrene sendte oss hit. Om tvangsflyttingen av samene er Elin Anna Labbas debutbok.
Ida Marie Bransfjell er sørsamisk forvaltningskoordinator i Røros kommune. Hun varprosjektleder for det store samejubileet Tråante 2017 og tidligere sametingspolitiker.

Bokomtale:
«En gave til oss alle
Elin Anna Labbas «Herrene sendte oss hit. Om tvangsflyttingen av samene» er en gavepakke av en bok om en hendelse vi ikke kan være stolte av.»
https://www.nrk.no/…/anmeldelse_-_herrene-sendte-oss…

Scene: Kulturtorget, Trondheim Folkebibliotek
Tid: Fredag 29. Oktober klokken 18:00
Inngang: 50
Festivalpass for begge dager: 175 (https://litthustrd.hoopla.no/sales/sakprosatorsdag)
Studenter går gratis, men må løse gratisbillett i hoopla

Dato

29. okt 2021

Tid

18.00 - 18.30

Sted

Trondheim folkebibliotek, Kulturtorget

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere