I det stille – en forestilling om taterjenta Kitty

I det stille – en forestilling om taterjenta Kitty


Synne Imeland

Kan jeg lage en forestilling om livet ditt? Hvis nei, blir du sint hvis jeg gjør det likevel?

I det stille er en fortellerforestilling basert på narrative intervjuer Synne Imeland har gjort med sin farmor, som vokste vokste opp under Norsk Misjon blant hjemløses omsorg, på Sørlandets barnehjem, på begynnelsen av 1930-tallet.

Forestillingen handler om Kitty, taterjenta som skulle reddes av kirken ved å bli tatt bort fra sine foreldre, plasseres på barnehjem for deretter å bli adoptert bort til en barnløs bonde på Sørlandet. På gården vokser hun opp med fostermoren Anna, som ikke sier noen ting. Huset er stille, Anna er stille, men inni hodet til Kitty er det sang og musikk og varme stemmer som lokker på henne. Hun må finne dem, de som eier stemmene. Kanskje de vet hvor hun egentlig hører hjemme? Forstillingen tar for seg det historiske bakteppet for assimileringspolitikken som ble ført mot romanifolket i Norge, og fokuserer på en enkeltskjebne, av mange, som ble offer for statens systematiske bortføring av romanifolkets barn fra 1930-tallet og frem til 1980. Gjennom fortellingen om Kitty, en livlig, kreativ og humoristisk jente som mer enn alt annet ønsker å finne tilbake til sine ekte foreldre, ønsker Imeland å formidle denne delen av norgeshistorien som er unntatt lærebøkene i grunnskolen.

Historien kretser rundt tema som savn, identitet og hvor viktig det er å føle at man hører til et sted, og hva mot, drømmer og fantasi kan gjøre for et barn som befinner seg i en  følelsesmessig krise.

Synne Imeland er forteller og daglig leder i scenekonseptet StorySLAM, et av hovedstadens største månedlige fortellerarrangementer. Hun er lektor i Drama og teaterkommunikasjon fra Høgskolen i Oslo og Akershus. I sitt masterprosjekt forsket hun på etiske utfordringer i fortellerkunst.

Arrangementet har inngang fra Hovedbiblioteket, Kongens gate. Dørene åpner kl. 13.30.

Inngang: 100/75

Synne Imeland

 

Dato

15. sep 2018

Tid

14.00 - 15.00

Sted

Trondheim folkebibliotek, Rådhussalen

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere