Indre og ytre soning. Om skyld, anger og straff

Indre og ytre soning. Om skyld, anger og straff


Andreas Ribe-Nyhus - Torstein Andersen

Jens Bjørneboe sonet en dom for promillekjøring for ca 60 år siden, noe som resulterte i blant annet skuespillet «Til lykke med dagen.» Han tok opp tema vedrørende soningsforhold i Norge og hvordan det er å bli innesperret og satt på isolat. Dette resulterte i en rekke artikler i Dagbladet og lange debatter og diskusjoner hvor fengselsvesenet måtte innrømme forskjellige straffemetoder som tidligere aldri hadde vært offentliggjort.

Hvordan er det egentlig å sone i norske fengsler i dag? Har vi fått bedre soningsforhold? Andreas Ribe-Nyhus ble i 2010 dømt til 14 års fengsel for drap. Han ble løslatt i 2019, etter å ha sittet fengslet i 9 år. I 2020 disputerte han med doktoravhandlingen «Indre og ytre soning», som reflekter rundt hans egen erfaring som langtidssoner. En del av avhandlingen handler om skyld, anger og oppgjøret med seg selv. Avhandlingen tar også for seg viktige spørsmål knyttet til fengsel som straff: Er fengselsstraff en hensiktsmessig måte å straffe på? Og blir man egentlig et bedre menneske av å sitte i fengsel?

Indre og ytre soning er tema for kveldens samtale, hvor vi møter Andreas Ribe-Nyhus i samtale med skuespiller Torstein Andersen.

Sted: Kulturtorget, Trondheim folkebibliotek
Tidspunkt: 19:00-21:00. Dørene åpner kl. 18.30.
Inngang: 150/100

Bildet viser Andreas Ribe-Nyhus. Foto: Ingrid Ribe-Nyhus

Dato

13. mai 2022

Tid

19.00 - 21.00

Sted

Trondheim folkebibliotek, Kulturtorget

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere