Inga Ravna Eira: Dette er ikke den jorda

Inga Ravna Eira: Dette er ikke den jorda


Inga Ravna Eira

SAMISK GUDINNE INN I MILJØKAMPEN

Inga Ravna Eira besøker Litteraturhuset i Trondheim for å snakke om sin nye bok Ii dát leat dat eana (Dette er ikke den jorda). Tittelen er fra et utsagn lagt i munnen på den samiske mødregudinnen Uksáhkká. «Dette er ikke den jorda dere arvet og skulle beskytte» 

Boka er nominert til Nordisk råds litteraturpris i år, og kan bli den første samiske vinneren siden Nils-Aslak Valkeapää i 1991.

Inga Ravna Eira (71) vokste opp i en reindriftsfamilie i Karasjok og er utdannet lærer. Hun er også oversetter, joiker og kulturarbeider. Hun har blant annet opptrådt som rapper eller slam-poet.

Diktsamlingen er en monolog fra Uksáhkká hvor gudinnen anklager jordens barn for å ha sviktet og forsømt jorda som de skulle ta vare på. Uksáhkká krever svar fra jordens, eller solens barn før hun drar tilbake. Det er en tekst som bærer i seg en dyp samisk naturforståelse og et samisk verdensbilde.

Boka er gjennomillustrert av Mathis Nango.

Gratis inngang, gratisbilletter kan tas ut via Hoopla. Inngang fra hovedbiblioteket, Kongens gate fra kl. 17.30.

Arrangementet er et samarbeid mellom Litteratur for inkludering/Litteraturhuset i Trondheim og Trøndelag fylkesbibliotek.

 

Dato

16. sep 2019

Tid

18.00 - 19.00

Sted

Trondheim folkebibliotek, Magistratsalen

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere