Den rabiate kybernetikeren – Jens Glad Balchen

Den rabiate kybernetikeren – Jens Glad Balchen


Gard Paulsen - Trond Åm

Gard Paulsen kommer til Litteraturhuset for å snakke om sin biografi om den norske professoren og entreprenøren Jens Glad Balchen.

Jens Glad Balchen (1926–2009) var en ildfull og engasjert professor, ingeniør, forsker, underviser, veileder, formidler, nettverksbygger, organisator og entreprenør som skapte et mer høyteknologisk Norge. Hans metode var å tenke kybernetisk.

Balchen brakte nye prinsipper for automatisering til landet og bygget opp et stort og ledende fagmiljø innen kybernetikk ved NTH/NTNU og SINTEF i Trondheim. Han var en idémaskin med en nærmest vill kreativitet, som involverte seg i alt fra datamaskiner, roboter og skip til fiskestimer, hummeroppdrett og norsk politikk.

I Alltid rabiat – Jens Glad Balchen og den kybernetiske tenkemåten vever forfatter Gard Paulsen sammen Balchens liv med utviklingen av den kybernetiske tenkemåten, norsk industrihistorie og internasjonal vitenskapshistorie. Boka viser hvorfor kybernetikkens historie er en nøkkel til å forstå både vår egen samtid og fremtidens Norge, i en tid der begreper som digitalisering, automatisering og robotisering er mer aktuelle enn noen gang.

Gard Paulsen (f. 1977) er historiker og forsker ved NTNU.

Vi møter Gard Paulsen i samtale med Trond Åm, daglig leder ved Litteraturhuset i Trondheim.

Inngang: 100/75

Dato

12. feb 2020

Tid

19.30 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere