Johan Mjønes om Peter Egge

Johan Mjønes om Peter Egge


Johan Mjønes

En av forfatterne som er godt representert i Litteraturhusets bokhylle er trønderen Peter Egge (1869-1959). Peter Egge har lagt bak seg et allsidig forfatterskap innenfor en rekke genre. Han debuterte i 1891 med romanen «Almue»» og gav ut sin siste bok 1955. I den mellomliggende tid kom det en bok nesten hvert eneste år. Kunstnerromanen «Hjærtet» fra 1907 innleder en psykologisk fase hvor Egge viser dyp og inderlig forståelse av det sårbare sinn. Med «Hjærtet» fikk Egge sitt litterære gjennombrudd. Det er likevel romanene med handlingen lagt til landsbygdene på Trøndelag som regnes som han viktigste verker. I litteraturhistorien er det vanlig å plassere Egge blant de nyrealistiske folkelivsskildrerne, som bidro til en litterær kartlegging av nye miljøer, sosiale grupper og lokaliteter på begynnelsen av 1900-tallet.

Den 4. november gjester Johan Mjønes serien Fra det første biblioteket for å foredra om forfatteren Peter Egge.

Johan Mjønes er forfatter og skribent, og kommer fra Orkanger. Han debuterte i 2009 med romanen «Terminalhastighet» og har siden utgitt en rekke romaner, ungdomsbøker og billedbøker.

Dette er et foredrag i serien «Fra det første biblioteket». Se hele programmet for serien her: https://litteraturhusetitrondheim.no/fra-det-forste-biblioteket/

Foredragsserien er støttet av Bokåret 2019.

Inngang: 100/50

Foto: Delphin, Rigmor Dahl / Oslo Museum

Dato

4. nov 2019

Tid

19.30 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere