Jòn Kàlman Stefansson: Gul ubåt

Jòn Kàlman Stefansson: Gul ubåt


Jòn Kàlman Stefansson - Fartein Horgar

Jón Kalman Stefánsson regnes som en av Islands største forfattere, og er en favoritt blant kritikere og lesere, både i Norden og internasjonalt. 29. august kommer Stefánsson til Litteraturhuset for å samtale om sin nye roman «Gul ubåt», som er hans mest personlige roman hittil.

En mor prøver å lære sin syv år gamle sønn å spille «Yellow Submarine» på munnspill, men hun dør og forsvinner inn i mørket, inn i stillheten. Noen måneder senere blir Beatles oppløst. Igjen sitter en liten gutt med et enormt tomrom i livet. En distansert og alkoholisert far gjør ikke opplevelsen enklere.   

Frodige fortellinger rammer inn en personlig, sår og morsom barndomsskildring. Vi møter også gutten senere i livet, som en middelaldrende forfatter i en park i London. Han lurer på om han skal gå bort til åtti år gamle Paul McCartney, som sitter under et eiketre like bortenfor ham. Problemet er bare at forfatteren stadig vekk blir forstyrret av fortiden.

Vi møter Stefánsson i samtale med Fartein Horgar, forfatter og litteraturanmelder i Adresseavisen.

Jón Kalman Stefánsson (f. 1963) fikk sitt første gjennombrudd med romanen «Sommerlys, og så kommer natten». Hans store internasjonale gjennombrudd kom med trilogien om Gutten: «Himmelrike og helvete», «Englenes sorg» og «Menneskets hjerte». Stefánsson har blitt nominert til Nordisk råds litteraturpris fire ganger, og i 2017 ble han nominert til den prestisjefylte Man Booker International Prize. Han har vunnet P.O. Enquistprisen og Den store islandske litteraturprisen.

Sted: DIGS, Krambugata 2
Tidspunkt: 29. august kl. 19:00-21:00
Inngang: 150/100

Foto: Einar Falur Ingólfsson

Dato

29. aug 2023

Tid

19.00 - 21.00

Sted

DIGS

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere