Kampen om Shakespeares identitet – verdens største litterære gåte

Kampen om Shakespeares identitet – verdens største litterære gåte


Geir uthaug

William Shakespeare blir av mange regnet som den største britiske forfatteren gjennom tidene, men selv nå – mer enn 400 år etter hans død – hersker det fortsatt tvil om forfatterens identitet.

Shakespeares identitet – er ikke det en opplagt sak? Hvordan kan noen tvile på at verdens største dramatiker skrev stykkene som er tillagt ham? Navnet hans finner vi jo på tittelsidene, i hyllester fra kolleger og på hans gravmonument, saken må jo være opplagt. Likevel har tvilen vært der, til tross for at skeptikerne til den offisielle forklaringen risikerer å bli stemplet som eksentriske fantaster og det som verre er.

Kampen om Shakespeares identitet er en kamp med en lang forhistorie.  Spådommer gikk ut på at etterhvert som kunnskapene om forfatterskapet øker vil skepsisen gli over, men det motsatte har skjedd. En journalist skrev nylig: «Verdens største litterære gåte har nå flere akademikere, bloggere og detektiver på saken enn noen sinne — for min egen del nærmer jeg meg Shakespeare-skeptikerne uten den avvisende holdningen jeg hadde før.»

Vi har invitert Geir Uthaug, forfatteren av boka Kampen om Shakespeares identitet – verdens største litterære gåte til å snakke om temaet, og forhåpentligvis kan han få oss til å se på identitetsspørsmålet med nye øyne.

Geir Uthaug er poet, kritiker, oversetter og idéhistoriker og ble statsstipendiat i 2014. Siden han på begynnelsen av 2000-tallet ble opptatt av debatten rundt Shakespeares identitet, har han skrevet artikler og holdt foredrag om emnet. I 2022 ble han medlem av The Board of Directors of the Shakespeare Roundtable, SAR, et tverrfaglig akademisk forum som representerer forskjellige stemmer i debatten.

Sted: Sellanraa
Tidspunkt: 19:00. Sellanraa holder åpent til 22.
Inngang: 150/100

Dato

14. mar 2023

Tid

19.00 - 20.30

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere