Krimkveld

Krimkveld


Lene Lauritsen Kjølner - Jan Boris Stene - Sverre M. Nyrønning - Gard Erik Sandbakken - Magnus Skatvold - Roar Ræstad - Svein K. Rasmussen

Litteraturhuset i samarbeid med Trondheim Krimfestival og Justismuseet inviterer til krimkveld 13. november, kl. 19-21.30. Det blir selvsagt et spennende og variert program der Justismuseet, et knippe krimforfattere og en filmskaper skal nærme seg  krimsjangeren fra ulike innfallsvinkler.

Justismuseet lar deg møte de ekte sakene! Hør om historiske forbrytelser og forbrytere, og hvilke kriminaltekniske metoder politiet rådde over «den gang da». Justismuseet er det nasjonale museet for politi, rettsvesen og kriminalomsorg. Museet holder til i det gamle kriminalasylet i Trondheim, like ved Ilen kirke. Følg Justismuseet på Facebook https://www.facebook.com/justismuseet og hør museets spennende podcast Celle 11  https://www.facebook.com/celle11/

Det blir boksalg av de aktuelle bøkene under arrangementet.
Inngang: 75,-

Illustrasjon: Thomas Høstad

Lene Lauritsen Kjølner (f. 1962),  er bosatt i Tønsberg og ble tildelt prisen Nytt blod for beste krimdebut i 2014 med Høyt henger de. Her ble vi introdusert for den originale privatetterforsker Olivia Henriksen. Høstens utgivelse, Mord på Kilen, er den sjette boken om Olivia. Betegnelsen feelgood-krim har sittet løst når Lauritsen Kjølners bøker skal beskrives og hun har, i følge forfatter og anmelder Ingvar Ambjørnsen, skapt seg et eget rom innen sjangeren. Leseren får servert humor, ironi, ikke uten en viss brodd mot samfunnstoppene ute i den norske skjærgården.

Jan Boris Stene (f. 1978), forfatter og lege fra Trondheim. Har skrevet fire kriminalromaner om sin gentlemansdetektiv Astor Falkener og dennes følgesvenn, doktor Wilberg. Den første boken, «Nådegiveren», kom i 2015. Senere fulgte «I djevelens klør» (2017), «Lucifers fall» (2018) og «Så dyrt et liv» (2019). Med gamle Trondhjem i årene under og etter første verdenskrig som bakteppe nøster Falkener og Wilberg metodisk i intrikate mordmysterier, både i salongene hos byens mondene borgerskap og i de mørke og lugubre veitene.

Sverre M. Nyrønning (f.1955) fra Trondheim, har mange års bakgrunn som journalist i Adresseavisen og redaksjonssjef i NRK. Som forfatter har han skrevet en rekke bøker, både skjønnlitteratur og sakprosa, blant annet i samarbeid med Nils Arne Eggen på bestselgeren «Godfoten. Samhandling – veiene til suksess». Nyrønning er også aktuell i årets bokhøst med ny roman: «Om så alle andre, men ikke jeg.» Siden 2002 har Nyrønning vært forelegger i Communicatio Forlag i Trondheim. Forlaget utgir sakprosa, kunstbøker og skjønnlitteratur. 

Gard Erik Sandbakken (f. 1954), forfatter og bedriftsrådgiver. Bosatt på Røros. Har skrevet en rekke kritikerroste romaner. Tidligere utgivelser: Kalde skudd (1992), Stråmenn (1994), Septemberkvinnen (1995), Bastarder (2006), Skarpskytteren (2012), Hemmeligheter (2014). Skarpskytteren ble nominert til Rivertonprisen som en av de fem beste krim-/spenningsromanene i 2012.  Årets bok, Den russiske spion, er den tredje påfølgende romanen om den tidligere spesialsoldaten og skarpskytteren Snorre Hartmann.

Magnus Skatvold i det trondheimsbaserte produksjonsselskapet Spætt Film skal presentere den kommende dokumentarfilmen «Blue Code of Silence» hvor han er regissør. Filmen omhandler en stor korrupsjonssak i New York Police Departement på 1970-tallet. Filmen forventes å ha premiere i løpet av vinteren, så dette blir eksklusivt. Magnus Skatvold og Spætt film stod også bak megasuksessen «Trondheimsreisen» som høstet rosende omtale og har blitt sett av godt over 30 000 på kino.

Roar Ræstad (f.1968) er historiker, lektor og forfatter. Ræstad debuterte med Sovende hunder i 2014 der Trondheim under 2. verdenskrig er kulisse for kriminalfortellingen. Oppfølgeren Elven utkom i 2016 og Ravnens time i 2018. Hovedpersonen i serien, politibetjent Gabriel Navarseth, befinner seg mellom barken og veden, mellom okkupasjonsmakten og motstandsbevegelsen når han forsøker å oppklare intrikate drapssaker. Ræstad kombinerer det beste fra den historiske romanen og den plottdrevne spenningsfortellingen.

Svein K. Rasmussen er arkitekt/byplanlegger, leder i Fortidsminneforeningen i Trondheim og utga i 2018 «Makten trives i skyggene», en krimroman med handling fra Trondheim i 1670-årene. Byen beskrives inngående og er, ifølge Adresseavisens anmelder: «… slik den fremstår i «Makten trives i skyggene», en både gjørmete og smått barbarisk by, med konflikter mellom klassene, mellom by og land, mellom rettsstaten og lovløse lunger, mellom overtro og opplysning.(…) Persongalleriet er en fin miks av virkelige, historiske personer, og noen som kunne vært det. Her er det mye å hente.» 
Rasmussen bokbades på Krimkveld av lektor Beate Haugberg.

Dato

13. nov 2019

Tid

19.00 - 21.30

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere