Krydderets verdenshistorie med Thomas Reinertsen Berg, Torgrim Eggen og Elisa Larsen

Krydderets verdenshistorie med Thomas Reinertsen Berg, Torgrim Eggen og Elisa Larsen


Thomas Reinertsen Berg - Torgrim Eggen - Alisa Larsen

Med: Thomas Reinertsen Berg, Torgrim Eggen og Alisa Larsen

Krydder er i utgangspunktet noe av det mest lokale som finnes. Likevel har disse sjeldne, forunderlige vekstene blitt verdenshistoriens mest utbredte handelsvarer: En kilde til globalisering og imperiebygging, kontakt og konflikt. Krydderplantene har styrt handelsruter, kulturutvikling og økonomi. Hvordan har for eksempel det norske kjøkkenet utviklet seg i takt med at nye krydderplanter har blitt tilgjengelig? Hvilke krydder har gått av moten, hvilke kommer aldri til å gjøre det?

Vi har invitert forfatter Thomas Reinertsen Berg, forfatter Torgrim Eggen og matskribent Alisa Larsen til en samtale om krydderets verdenshistorie.

Thomas Reinertsen Berg (f. 1971) er journalist og skribent. Han har bakgrunn fra blant annet Morgenbladet, Klassekampen og Dagsavisen, og har arbeidet særlig med kultur- og vitenskapsstoff. I mange år har han vært litt over gjennomsnittet interessert i kart, før han en dag bestemte seg for å skrive den boken om karthistorie han selv kunne tenke seg å lese.

Alisa Larsen (30). Designer og skribent med en fot i København og den andre i Malmø. Hun skriver for D2, Bergens Tidende, Kabaret.no, Ark Journal, Eater.com, m.fl. Alisa har bakgrunn fra kulturbransjen i Bergen før hun flyttet til København for å jobbe med naturvin. Hun ble nylig uteksaminert som interiørdesigner ved det Kongelige Akademis skole for Design i København. Hun har et tiår under beltet som skribent for en rekke nasjonale og internasjonale aviser og publikasjoner. I dag fordeler hun sin tid mellom det å skrive om mat, kunst og kultur, mens hun driver sin egen designpraksis med utgangspunkt i matbord og kjøkken. En særlig forkjærlighet for matbyen London resulterte i reiseboken “London för foodisar” på det svenske forlaget Natur & Kultur i 2020.

Torgrim Eggen er født 29. oktober, 1958 i Oslo. Han har studert musikk og spilt bass i bandet «The Cut» på 80-tallet. Han har vært journalist i Dagbladet, senere redaktør i Beat og Natt&Dag, og skriver nå anmeldelser for DN og Klassekampen. Og har en egen matspalte i D2. I 2019 kom Torgrim Eggens bok Axel. Fra smokken til Ovnen – storyen om Axel Jensen, den første uautoriserte biografien om denne myteomspunne forfatteren. Anmelderne omtalte boken som mesterlig og briljant, og gav den en lang rekke høye terningkast. Boken fikk også Brageprisen i kategorien Sakprosa.

Scene: Sellanraa
Tid: Torsdag 28. Oktober klokken 20:00
Inngang: 50
Festivalpass for begge dager: 175 (https://litthustrd.hoopla.no/sales/sakprosatorsdag)
Studenter går gratis, men må løse gratisbillett i hoopla

Dato

28. okt 2021

Tid

20.00 - 20.45

Sted

Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere