Litteraturhuset i Trondheim

  • Om oss
    • Årsmeldinger
  • Artikler
  • Program
  • Utleie
    • Lokaler og priser
    • Vilkår for utleie
  • Podkast
  • Studio Litteraturhuset
  • Faste serier og program
    • Litteratur for inkludering
    • Men er det bra?
    • Politisk frokost med…
    • Barnas Litteraturhus
    • Grenser
    • Hva er da et menneske?
    • Fra det første biblioteket
    • ANBEFALT
  • Kontakt oss
    • Ansatte
  • Støtt oss!

Krydderets verdenshistorie med Thomas Reinertsen Berg, Torgrim Eggen og Elisa Larsen

Med: Thomas Reinertsen Berg, Torgrim Eggen og Alisa Larsen

Krydder er i utgangspunktet noe av det mest lokale som finnes. Likevel har disse sjeldne, forunderlige vekstene blitt verdenshistoriens mest utbredte handelsvarer: En kilde til globalisering og imperiebygging, kontakt og konflikt. Krydderplantene har styrt handelsruter, kulturutvikling og økonomi. Hvordan har for eksempel det norske kjøkkenet utviklet seg i takt med at nye krydderplanter har blitt tilgjengelig? Hvilke krydder har gått av moten, hvilke kommer aldri til å gjøre det?

Vi har invitert forfatter Thomas Reinertsen Berg, forfatter Torgrim Eggen og matskribent Alisa Larsen til en samtale om krydderets verdenshistorie.

Thomas Reinertsen Berg (f. 1971) er journalist og skribent. Han har bakgrunn fra blant annet Morgenbladet, Klassekampen og Dagsavisen, og har arbeidet særlig med kultur- og vitenskapsstoff. I mange år har han vært litt over gjennomsnittet interessert i kart, før han en dag bestemte seg for å skrive den boken om karthistorie han selv kunne tenke seg å lese.

Alisa Larsen (30). Designer og skribent med en fot i København og den andre i Malmø. Hun skriver for D2, Bergens Tidende, Kabaret.no, Ark Journal, Eater.com, m.fl. Alisa har bakgrunn fra kulturbransjen i Bergen før hun flyttet til København for å jobbe med naturvin. Hun ble nylig uteksaminert som interiørdesigner ved det Kongelige Akademis skole for Design i København. Hun har et tiår under beltet som skribent for en rekke nasjonale og internasjonale aviser og publikasjoner. I dag fordeler hun sin tid mellom det å skrive om mat, kunst og kultur, mens hun driver sin egen designpraksis med utgangspunkt i matbord og kjøkken. En særlig forkjærlighet for matbyen London resulterte i reiseboken “London för foodisar” på det svenske forlaget Natur & Kultur i 2020.

Torgrim Eggen er født 29. oktober, 1958 i Oslo. Han har studert musikk og spilt bass i bandet «The Cut» på 80-tallet. Han har vært journalist i Dagbladet, senere redaktør i Beat og Natt&Dag, og skriver nå anmeldelser for DN og Klassekampen. Og har en egen matspalte i D2. I 2019 kom Torgrim Eggens bok Axel. Fra smokken til Ovnen – storyen om Axel Jensen, den første uautoriserte biografien om denne myteomspunne forfatteren. Anmelderne omtalte boken som mesterlig og briljant, og gav den en lang rekke høye terningkast. Boken fikk også Brageprisen i kategorien Sakprosa.

Scene: Sellanraa
Tid: Torsdag 28. Oktober klokken 20:00
Inngang: 50
Festivalpass for begge dager: 175 (https://litthustrd.hoopla.no/sales/sakprosatorsdag)
Studenter går gratis, men må løse gratisbillett i hoopla

Vil du støtte Litteraturhuset?

Siden åpningen i 2016 har Litteraturhuset i Trondheim arbeidet for å etablere en permanent arena i Trøndelag for debatter, samtaler, foredrag og konserter, med et høyt aktivitetsnivå og for hele fylket.

Fortsett å lese »

Tidspunkt

28. oktober 2021
Kl. 20:00 - 20:45

Sted

SellanraaKrambugata 2, Trondheim, Norge

Deltakere

Thomas Reinertsen Berg - Torgrim Eggen - Alisa Larsen
Kjøp billett
Sellanraa

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

På www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.

Litteraturhuset i Trondheim
Kongens gate 2
7011 Trondheim

Tlf. 94 78 61 06

 

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Snarveier

  • Hjem
  • Om oss
  • Artikler
  • Program
  • Kontakt oss

Kontakt

Kongens gate 2/Søndre gate 1

Tlf.: 94 78 61 06
E-post: [email protected]

 

Meld deg på nyhetsbrevet vårt





Bygget på WordPress av Smart Media AS