Kvinner i krig og konflikt

Kvinner i krig og konflikt


Asieh Amini - Aleksandra Riabenko - Arifa Fatimi - Beate Ekeløve-Slydal - Katrin Glatz Brubakk - Fatima Almanea

På den internasjonale kvinnedagen 8. mars arrangerer vi en samtale om kvinners sårbarhet i krig og konflikter med paneldeltakere fra Afghanistan, Iran, Ukraina og eksperter med internasjonale erfaringer om menneskerettigheter. 

Kvinner og barn er de mest sårbare grupper i krig og konflikter. Fra paneldeltakerne vil vi få høre om Krigen i Ukraina, og om kvinnebevegelsene i Afghanistan og Iran.

Samtalen vil være på engelsk og ledes av Fatima Almanea, debattjournalist i Adresseavisen. 

Paneldeltakere:

Asieh Amini er en iransk poet, journalist og internasjonalt anerkjent menneskerettighetsaktivist, for tiden bosatt i Trondheim. I Norge er hun kjent for sine tospråklige diktbøker Kom ikke til mine drømmer med gevær (2011) og Jeg savner å savne deg (2013). 

Aleksandra Riabenko er fra Ukraina og har studert internasjonal jus. Hun er medlem av den Ukrainske forening i Trondheim og har vært aktiv i sakene om Ukraina siden hun kom til Norge. 

Arifa Fatimi er kvinnerettighetsaktivist fra Afghanistan og kom til Norge i 2022. Hun er medlem av protestbevegelsen som kjemper for kvinners rettigheter i Afghanistan og som ble dannet etter at Taliban tok makten.

Beate Ekeløve-Slydal er politisk rådgiver i Amnesty. Hun er utdannet statsviter med fordypning i internasjonal politikk, konflikt og konfliktløsing, og bekjempelse av internasjonal terrorisme. I Amnesty har hun særlig ansvar for arbeidet med næringslivets samfunnsansvar, flyktninger, internasjonal rett, og arbeidet opp mot FN, Europarådet og den internasjonale straffedomstolen (ICC). 

Katrin Glatz Brubakk har bred erfaring med menneskerettighetsarbeid. Hun er barnepsykolog, universitetslektor ved NTNU og feltarbeider for blant annet Leger Uten Grenser. Hun har jobbet for og med mennesker på flukt i Kongo, Egypt, Hellas, på redningsskip i Middelhavet og i Libanon i en årrekke. Hun har nylig gitt ut boka Moria. 

Sted: Sellanraa
Tidspunkt: 19:30-21:00. Sellanraa holder åpent til 22.
Gratis inngang. Gratisbilletter kan tas ut via Hoopla.

Arrangør: Litteratur for inkludering ved Litteraturhuset i Trondheim

Samarbeidspartnere: Amnesty International Norge Region Midt, Norsk-Afghanske Kvinner for Endring og den Ukrainske forening i Trondheim. 

Bildet viser fra venstre: Katrin Glatz Brubakk (foto: Camilla S. Moe//Prud), Asieh Amini (foto: Javad Montazeri), Beate Ekeløve-Slydal, Arifa Fatimi, Aleksandra Riabenko.

Dato

8. mar 2023

Tid

19.30 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere