Maria Navarro Skaranger og Erlend Skjetne

Maria Navarro Skaranger og Erlend Skjetne


Maria Navarro Skaranger - Erlend Skjetne

I Maria Navarro Skarangers roman «Emily forever» møter vi en 19 år gammel jente som skal bli mor for første gang. Erlend Skjetnes roman «Kleda er gjennomvåte» tar utgangspunkt i en far som har valgt å ta sitt eget liv. I begge romanene møter vi hovedpersoner som på forskjellig vis er ute av stand til å fortelle sin egen historie: den ressurssvake Emily mangler et språk for sin egen situasjon, og det er her fortellerens oppgave kommer inn i bildet.
I «Kleda er gjennomvåte» reflekterer fortelleren og sønnen Daniel over hvordan farens selvmord overskygger farens liv og ettermæle, og fortellingen fortoner seg som en vital og ærlig gjengivelse av farens liv. I romanene møter vi fortellere som både utfordrer og fargelegger vår fortellertradisjonen, og på verdig og eksperimentelt vis brettes de stemmeløses historie ut på papiret.

Den 14. oktober gjester Maria Navarro Skaranger og Erlend Skjetne Litteraturhuset for å samtale om sine romaner. Oversetter og litteraturkritiker Sigrid Elise Strømmen er samtaleleder.

Maria Navarro Skaranger er bosatt i Oslo og markerte seg allerede med debuten «Alle utlendinger har lukka gardiner» som ble nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris 2015. Hun fikk Bjørnsonstipendet i 2019.  Andreboka «Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen)» handler om å miste en bror til selvmord. «Emily Forever» er forfatterens tredje bok.

Erlend Skjetne fra Melhus hadde en sterk debut med diktsamlinga «Skare» (2019), som han også nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Han mottok Bokhandelens forfatterstipend i 2021. «Kleda er gjennomvåte» kom ut i 2021 og han er også aktuell med undomsboka «Eit anna blikk» (2021).

Sigrid Elise Strømmen (f. 1990, bosatt i Trondheim) har en master i litterær oversettelse, og jobber frilans som oversetter og språkvasker. Hun skriver litteraturkritikk for Bokvennen Litterær Avis, er redaksjonsmedlem i litteraturtidsskriftet Beijing Trondheim og er også med og lager Ymse, en fanzine for litteratur og kunst.

Inngang: 100/50
Sted: Sellanraa

Foto: Io Sivertsen/Leikny Havik Skjærseth

Dato

14. okt 2021

Tid

19.30 - 20.30

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere