Martin Svedman: Når jeg drikker

Martin Svedman: Når jeg drikker


Martin Svedman - Anne Dorte Lunås

Debutant Martin Svedman har blitt hyllet av kritikerne for sin diktsamling Når jeg drikker.

I Når jeg drikker (2019) tar Svedman oss tett på smerten og annerledesheten ved å være rusavhengig. Vi følger hovedpersonen Henrik fra han som barn smaker alkohol for første gang og blir hekta, til han i voksen alder er i ferd med å drikke seg i hjel. Han befinner seg i en nedadgående spiral av avhengighet, hvor han blir syk av å drikke, men enda sykere av å ikke drikke. Og med dét blir tilværelsen hans, og omgivelsene hans, sakte men sikkert revet i stykker. Et sted i boka skriver Svedman:

moren min
tror at drikkingen min
er hennes feil 
orker knapt
stå opp av sengen
har mistet interessen for
nevøene mine
søsteren min
jeg tar mye plass
i familien

Diktsamlinga har et poetisk formspråk, som veksler mellom lys og mørke. Språket er presist, konkret og til tider lekent. Til tross for det dystre temaet, har boka en overraskende letthet i seg.

Forfatteren har brukt av egne erfaringer i sitt arbeid med boka. Svedman har vært åpen om at han selv har vært rusavhengig, men etter å blitt edru begynte han å skrive dikt.

Dagbladets anmelder Endre Ruset skriver i sin anmeldelse av boka: «Knallsterkt om å bli alkoholiker som barn» og «Det går lang tid mellom hver gang det utgis en diktdebut av dette kaliberet på norsk». Les hele anmeldelsen her.

Fartein Horgar i Adresseavisen skriver: «Når jeg drikker er i det hele tatt en uvanlig diktsamling. Ikke bare uvanlig godt diktet. Først og fremst er dette en sjeldenhet i kraft av at den vil noe mer enn å speile sin opphavsmann.» Les hele anmeldelsen her.

Vi møter Martin Svedman i samtale med Anne Dorthe Lunås. Forfatteren vil også lese fra diktsamlinga.

Martin Svedman (f.1977) er utdannet siviløkonom og har studert ved Forfatterstudiet i Tromsø. Når jeg drikker er hans debut som forfatter.

Anne Dorthe Lunås er journalist, og har i liket med Svedman studert ved Forfatterstudiet i Tromsø. Hun arbeider som dokumentarskaper for NRK P3.

Inngang: 120/75

Foto: © Anna-Julia Granberg / Blunderbuss

 

Dato

22. mar 2019

Tid

19.00 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere