Meksikansk ikonografi

Meksikansk ikonografi


Ely Navarro - Daniela Gutiérrez Rodríguez

Lær om José Guadalupe Posada og Mexicos kulturarv i Norge.

Hvorfor selges det mange produkter med bilder av «sugar skull» i Norge, og hvor kommer de fra? Programmet om meksikansk ikonografi er relatert til De dødes dag (día de muertos), en fargerik feiring som finner sted den 1. og 2. november i Mexico. Denne har stor innflytelse på Halloween i dag. Kulturformidler Ely Navarro skal snakke om den meksikanske kunstneren José Guadalupe Posada (1852-1913).

Posadas bilder og utgravinger har inspirert mange kunstnere over hele verden. Noen av disse kunstneriske bildene er produsert for å skape sosial endring. Han ble gjenoppdaget og brukt i nye sammenhenger i Mexico og USA.  

Posadas mest populære bilder av skjeletter (calaveras) er av den typen man vanligvis ser på De Dødes Dag. I denne samtalen ønsker kulturformidler Ely Navarro å fokusere på hvordan Norge har økende bruk av meksikansk ikonografi. Vi tar en titt på dagens situasjon, feiring av Halloween og egen tolking av Posadas mest kjente figur: La Catrina. 

Kulturkvelden er knyttet til prosjektet Human Wikipedia, et prosjekt som jobber for å motvirke fremmedfrykt. Se bildeserie her: https://www.instagram.com/humanwikipedia/

I løpet av kvelden blir det anledning til å smake det tradisjonelle meksikanske brødet pan de muerto, servert av Daniela Gutiérrez Rodríguez med kort informasjon om brødets bakgrunnshistorie. Daniela har vokst opp med denne tradisjonen, moren hennes hadde et konditori i Mexico City, hvor hun lærte å bake siden veldig ung alder. 

Daniela er aktivist for rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne, og for tiden leder av NHFU (Norges Handikapforbunds Ungdom) Trøndelag. Hun kjemper mot diskriminering og for empowerment for unge mennesker med nedsatt funksjonsevne. 

Vi inviterer til «La Catrina  y El Catrin»-konkurranse! Kom med din beste tolking av La Catrina. Publikum kårer en vinner. Guttie sponser premie til det beste Catrina eller Catrin-kostymet.
Gratis påmelding til Sendy Real: iveth.real@gmail.com

Arrangementet er gratis og åpent for alle.


Program
:

18:00–19:00
Foredrag: Meksikansk ikonografi: Lær om José Guadalupe Posada og Mexicos kulturarv i Norge. Ved Ely Navarro
19:00 -19:10
Filmvisning:  «De dødes dag» er Gunhild Westhagen Magnor sin eksamensfilm fra 2001. Kortfilmen gir et innblikk på en vakker meksikansk tradisjon om å ferie sine døde. Magnor har siden 2001 jobbet som regissør og fotograf på en rekke norske dokumentarfilmer og -serier.
19:10–19:20
Kortfilmvisning. «Hasta los Huesos» (2002) 10min | Animation, Short | January 2002 (USA)
19:30 – 20:00
Vi kårer vinneren av La Catrina-konkurransen!

 

Dato

1. nov 2019

Tid

18.00 - 20.00

Sted

Trondheim folkebibliotek, Magistratsalen

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere