Migrasjonslitteraturuka: Kunst, flukt og inkludering

Migrasjonslitteraturuka: Kunst, flukt og inkludering


Amanda Fayant - Javad Montazeri

Litteraturhuset ønsker dere velkommen til en samtale om kunst, flukt og inkludering.  I denne paneldiskusjonen skal vi diskutere erfaringer og utfordringer for innvandrede kunstnere og aktivister i Norge. Aktivister og kunstnere møter mange utfordringer for å innpasse sin kunst og kunnskaper i et nytt samfunn, og særlig i det norske samfunn har kunnskapsrike innvandrere med høy utdanning vanskelig for å finne jobb. Vi har invitert Amanda Fayant, kunstner fra Regina, Saskatchewan, Canada, Treaty 4 land og Javad Montazeri, fotograf fra Iran. Begge bor i Trondheim. De skal dele sine historier om flukt og kunst i et nytt samfunn og forhold mellom kunst og flukt.

Javad Montazeri er en erfaren fotograf, som har jobbet med journalistikk og dokumentar – både i aviser og innen filmskaping og multimedia. Han er født i Iran og har en bachelorutdanning i fotografi. Da Javad bodde i Iran publiserte han sine bilder om Iranske nyheter i små og store tidsskrifter i USA, Europa og Midtøsten. I tillegg til å være fotoredaktør i noen kjente aviser i Iran, jobbet han som frilansfotograf for Reuters og andre internasjonale fotobyråer. 

Montazeri flyttet til Norge i 2009 pga. politiske problemer. Selv om han i løpet av årene han har bodd i Norge har jobbet både for norske aviser, NRK Trøndelag og i fylkesarkivet i Sogn og Fjordane, har det ikke ført til en fast stilling hvor han har kunnet bruke sine erfaringer og sin kompetanse. Han jobber fortsatt som frilansfotograf, med små og store oppdrag.

Amanda Fayant is a Cree/Métis/Saulteaux artist (B.F.A-film production) and researcher MPhil (Indigenous Studies) based in Trondheim, Norway. Amanda is originally from Regina, Saskatchewan, Canada, Treaty 4 land. Amanda’s art practice deals with dichotomies in identity construction, exploring Indigenous feminisms and confronting the colonial history in Canada. Amanda’s research focuses on developing Indigenous research methodologies as well as understanding cultural knowledge production through Indigenous feminist perspectives. In addition to several group art shows in Canada, Trondheim and Oslo, Amanda has also shared artistic and research work in journals and as articles. Amanda’s thesis abstract, Thunderbird Women: Indigenous women reclaiming autonomy through stories of resistance has been presented at several conferences and Amanda has been invited as a guest speaker at cultural events, such as Sápmi Pride and International Women’s Day.

Gratis inngang. Begrenset antall plasser på grunn av smittevernhensyn. Vi ber de som ønsker plass på arrangementet om å ta ut gratisbilletter på forhånd.

Les om Litteraturhusets rutiner for godt smittevern her: https://litteraturhusetitrondheim.no/info-vedr-koronasituasjonen/

 

Dato

24. sep 2020

Tid

19.30 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere