Mikael Niemi

Mikael Niemi


Mikael Niemi - Ole Jacob Hoel

Mikael Niemi, forfatteren av boka Populærmusikk fra Vittula, kommer til Litteraturhuset for å presentere sin nye roman Koke bjørn, som kommer i norsk utgave i februar 2019.

Det har gått fem år siden Mikhael Niemi kom med en ny bok. Koke bjørn er en historisk kriminalroman som utspiller seg i den læstadianske storhetstiden. Hovedpersonen i romanen baserer seg på presten Lars Levi Læstadius – grunnleggeren av læstadiansismen. Handlingen finner sted i Pajala i Nord-Sverige. Året er 1852. Prosten, bokas hovedperson, står i bresjen for en åndelig vekkelse – blant samer og tornedalinger. Samtidig forsvinner en jente i skogen, og blir senere funnet død. Politiet mistenker først at jenta har vært offer for en slagbjørn. Men til tross for at bjørnen avlives, dukker det snart opp et nytt offer.

Mikael Niemi fikk sitt store gjennombrudd med oppvekstromanen Populærmusikk fra Vittula (2000). For boka vant han Augustprisen for beste roman i Sverige i 2000 og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris. Populærmusikk fra Vittula har blitt en bestselger og er utgitt på 30 ulike språk. I 2004 kom filmen som er basert på boka.

Niemi er selv oppvokst i Pajala i Nord-Sverige, rett ved grensa til Finland. Mormoren hans var same og faren er tornedaling og tilhører den finskspråklige minoriteten i Øst-Sverige. At Niemi har røtter i to kulturer har vært en viktig inspirasjonskilde for skrivingen hans.

Vi møter Mikael Niemi i samtale med Ole Jacob Hoel, kulturjournalist i Adressa.

Arrangementet har inngang fra hovedbiblioteket, Kongens gate. Dørene åpner kl. 18.30.

Inngang: 150/100

Foto: Peter Knutson

Dato

14. feb 2019

Tid

19.00 - 21.00

Sted

Trondheim folkebibliotek, Kulturtorget

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere