Min by – en friby! En festforestilling med fribyforfattere

Min by – en friby! En festforestilling med fribyforfattere


Musa Mutaev - Asieh Amini - Ashur Etwebi - Montaser Abdel Mawgoud

Visste du at Trondheim er en Friby?

En Friby påtar seg å være vertskap for en forfulgt forfatter, skrivent, musiker eller kunstner. For forfatterne og kunstnerne betyr fribyordningen at de kommer seg i trygghet og kan finne ro til å gjenoppta arbeidet sitt.

Lørdag 9. november feirer vi 15 år med Trondheim som friby!

MER INFO PROGRAM KOMMER SNART.

I 2019 er det 15 år siden Trondheim ble en slik by og tok i mot sin første fribyforfatter Musa Mutaev i 2004. Senere fulgte Asieh Amini, Mohammad Rahbar, Ashur Etwebi og Montaser Abdelrahman. Alle, unntatt en, bor her fortsatt og vil med denne festforestillingen feire dette viktige jubileet sammen med byens innbyggere! Forestillingen blir kuratert av en musiker i verdensklasse, Jovan Pavlovic som setter sammen en konsert med like så dyktige lokale og internasjonale musikere, sammen med fribyforfatterne som vil dele sin tidløse poesi, sterke tekster og sanne historier. Etter konserten får gjestene muligheten til å stifte bekjentskap med forfatterne og andre som jobber for ytringsfrihet i Trondheim. Det blir en fest du ikke vil gå glipp av!

Forestillingen er støttet av Norsk Forfattersentrum.

Gratis, men billetter må hentes ut via hoopla.no i forkant
(Se billettlink)

OM ICORN:
Tusenvis av forfattere over hele verden er fengslet eller opplever forfølgelse fordi de benytter seg av ytringsfriheten. Fribynettverket ICORN (International Cities of Refuge Network) ble opprettet for å kunne tilby forfattere et fristed, hvor de kan arbeide og uttrykke seg uten å bli sensurert eller trenge å frykte for sitt liv. I 2019 er det 74 fribyer i verden. Fribyene er medlemmer av ICORN, som organiserer arbeidet med byene og forfatterne/kunstnerne. ICORN samarbeider tett med PEN International som overvåker situasjonen i verden for forfattere, journalister, avistegnere og andre som blir forfulgt for sine ytringer.

HVA ER EN FRIBYFORFATTER?
En person som skal komme inn under fribyordningen, må være forfatter eller kunstner med en viss litterær/kunstnerisk produksjon og beviselig være truet eller forfulgt i sitt hjemland på grunn av sitt virke. Ordningen inkluderer i dag både de som skriver skjønnlitterære og faglitterære verk, er poeter, redaktører, oversettere, forleggere, journalister, tegneserietegnere, visuelle kunstnere og musikere.

OM TRONDHEIMS FRIBYFORFATTERE:

MUSA MUTAEV er en prisvinnende novelle- og romanforfatter fra Tsjetsjenia. Mutaev kom til Trondheim i 2004 som byens første fribyforfatter. I 2019 er han aktuell med romanen Karpinskihøyden, som er hans fjerde originalutgivelse på norsk. Hans tidligere utgivelser har alle mottatt superlativer fra kritikerhold. Krig og fred er et gjennomgående tema i tekstene, men det er også plass for medmenneskelighet og kjærlighet. Mutaev er i dag leder for Tsjetsjenske PEN i eksil.

ASIEH AMINI er journalist og poet, menneskerettighetsforkjemper og kvinneaktivist fra Iran. For sitt arbeid har hun blitt tildelt flere internasjonale og nasjonale priser. Hun ble av FN-organisasjonen UNESCO i 2005 fremholdt som den viktigste yngre poet i Iran, etter at hun hadde utgitt sin første samling dikt på persisk. Amini kom til Trondheim i 2009 og her har hun gitt ut flere diktsamlinger på norsk. I 2019 er hun aktuell med en ny diktsamling som skal gjendiktes til norsk.

MOHAMMAD RAHBAR kom til Trondheim i slutten av 2012. Han er journalist og forfatter fra Iran. Myndighetene i Iran la ned alle avisene han jobbet for, og de fleste av hans tidligere kollegaer har blitt fengslet. Rahbar måtte skifte jobb minst ti ganger før han ble tvunget til å flykte fra Iran. Mohammad Rahbar holder på med sin første roman, og har publisert flere artikler for utenlandsk presse, deriblant nettavisene BBC Persian og Roozonline (skrevet under pseudonym).

ASHUR ETWEBI kommer opprinnelig fra Tripoli i Libya, og er en av Libyas ledende poeter. Han kom til Trondheim i 2014. Etwebi er kjent både som professor i medisin, kulturaktivist og som en fremtredende samtidsforfatter. Han har utgitt tolv diktsamlinger og syv bøker med gjendiktninger på arabisk, og diktene har blitt oversatt til flere språk. I 2019 er han aktuell med antologien Å kysse en ørken. Å kysse en myr – 13 fribyforfattere (Aschehoug 2019), som inneholder et utvalg av diktene hans.

MONTASER ABDEL MAWGOUD er en prisbelønt poet og forfatter fra Alexandria i Egypt. Han har en bachelorgrad i arabisk språk og litteratur og har utgitt tre poesibøker. Flere av hans dikt har blitt publisert på litterære nettsteder.
Abdel Mawgoud er velkjent i litterære sirkler og han har deltatt på flere internasjonale poesifestivaler. Et utvalg av diktene hans har blitt oversatt til engelsk, fransk, spansk og svensk. Publiseringen av hans siste diktsamling “There are things that never will be tried” (2012), førte til blasfemianklager og påfølgende trusler i Egypt. Blasfemilovene i Egypt er strenge, og landet er beryktet for sine harde straffer og mangel på juridisk beskyttelse. Dette gjorde at Montaser kom til Trondheim som fribyforfatter i 2018. Han er aktuell med antologien Å kysse en ørken. Å kysse en myr – 13 fribyforfattere (Aschehoug 2019), som inneholder et utvalg av diktene hans i Linda Kjosaas sin gjendiktning.

Du finner flere av fribyforfatternes bøker på Trondheim folkebibliotek!

Dato

9. nov 2019

Tid

19.00 - 20.00

Sted

DIGS

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere