Norsk Forfattersentrum 50 år

Norsk Forfattersentrum 50 år


Tora Seljebø - Nina Lykke - Bjørn-Erik Hanssen - Guri Sørumgård Botheim - Åsmund Forfang - Siri Aurland Bredesen

20. september 2018 fyller Norsk Forfattersentrum 50 år, med feiringer over hele landet. Høsten 1968 fikk Bjørn Nilsen, Einar Økland og Tor Obrestad Den Norske Forfatterforenings velsignelse til å starte et senter som skulle få norske forfattere ut i lys og luft, og sikre at utøverne fikk skikkelig betalt. «Forfattere er nok glad i blomster, men også de spiser mat når ingen ser det», som det stod i Forfattersentrums aller første pressemelding.

Program for kvelden:
Forfattersentrum 50 år – en samtale mellom Bjørn-Erik Hanssen, Guri Sørumgård Botheim og Åsmund Forfang, leda av Siri Aurland Bredesen
Tora Seljebø leser
Nina Lykkes forfatterforelesning: «Virkeligheten er verst»

Forfatterforelesningene arrangeres av Forfattersentrum, med den hensikt å skulle øke litteraturpraten i det offentlige rom. Nina Lykkes forelesning har fått navnet «Virkeligheten er verst», og hadde premiere på Litteraturhuset i Oslo 13. mai 2017: «Det begynner med dagboka. En tur med t-banen, en stemme på radioen, setninger og historier som fester seg i hodet. Hva er det som driver oss, hvorfor gjør vi det vi gjør og hva er det som ligger bak alt sammen. Hvorfor er vi her, og hvor skal vi hen etterpå.»

Om bidragsyterne:

Bjørn-Erik Hanssen er forfatter og dramatiker, bosatt i Trondheim. Han har tidligere vært ansatt i Norsk Forfattersentrum Midt-Norge. Hans seineste utgivelse er biografien «Glamour for Goebbels, historien om Kirsten Heiberg» (2014).

Guri Sørumgård Botheim arbeider som avdelingsleder ved Norsk Forfattersentrum Midt-Norge, og er bosatt i Trondheim. Hun debuterte med romanen «Ramstein Pensionat» i 2009 sammen med sin søster Sigrid Sørumgård Botheim. Hennes seineste utgivelse er «Heime mellom istidene» (2016).

Åsmund Forfang har tidligere vært styreformann i Norsk Forfattersentrum, og har arbeida som konsulent for organisasjonen i flere år. Han har flere romaner, novellesamlinger, sakprosa- og ungdomsbøker bak seg. Den seineste utgivelsen romanen «Ikkje denne guten» (2016). Forfang bor og jobber i Orkdal.

Tora Seljebø debuterte i 2014 med diktsamlinga «Om kvelden blir namna ropa heim». I år kom romanen «Huset på prærien», en poetisk roman om unge jenter og voksne menn. Seljebø har tidligere vært avdelingsleder i Norsk Forfattersentrum Midt-Norge, og bor i Trondheim.

Trondheimsfødte Nina Lykke har skrevet tre bøker: «Orgien, og andre fortellinger» (Noveller, 2010), «Oppløsningstendenser» (Roman, 2013) og «Nei og atter nei» (Roman, 2016). I «Nei og atter nei» skriver Lykke morsomt og skarpt om kjernefamiliens oppløsing. Romanen fikk mye oppmerksomhet, vant Ungdommens kritikerpris i 2017 og er blitt oversatt til fem språk.

Gratis inngang.

Velkommen til fest!

Foto av Tora Seljebø: Benedikte Skarvik

Foto av Nina Lykke: Jo Michael

Dato

20. sep 2018

Tid

19.00 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere