Nothengene – kystens katedraler

Nothengene – kystens katedraler


Arne Blix - Daniel Johansen - Jon Bojer Godal - Mona Åsgård - Stein Arne Sæther

En gang høyreiste og langstrakte landemerker langs hele kysten vår. Nå bare få igjen som et minne om nothengtiden.

Nothengene ble for alvor en del av kystlandskapet med stadig større båter og redskaper da motoren ble vanlig i fiskeflåten i årene etter 1900. Garn og nøter av naturmateriale måtte tørkes og barkes for å beholde nødvendig styrke. Bøte, barke og tørke var en del av fiskerlivet helt frem til nylon overtok på 1960-tallet.
Nothengene satte spor. De huskes som mektige byggverk, spennende og krevende arbeidsplasser, møtested og en arena for lek og moro.
Alt dette gjør at nothengene lever videre, både som minne og som inspirasjon for helt nye bygg i strandlinjen. De kan også knyttes til kortreist gjenbruk og bærekraftig utnyttelse av havet.

Journalist Arne Blix gir et innblikk i denne historien etter å ha gjenskapt et slikt anlegg på kysten av Trøndelag, reist kysten rundt og samlet historien og skrevet boken om nothengenes historie.

I samtalen om nothengene som kultur og inspirasjon deltar Daniel Johansen, førsteamanuensis ved avdeling for arkitektur og teknologi ved NTNU, forfatter og tradisjonsformidler Jon Bojer Godal og arkitekt Mona Åsgård som skrev hovedoppgave om notheng og nå leder utbyggingen av Granåsen skiarena. Samtaleleder er Stein Arne Sæther, tidligere kommentator i Adresseavisen.

Sted: Sellanraa
Tidspunkt: 19:30. Dørene åpner kl. 19.
Inngang: 100/50

Foto: Olav Åsvang

Dato

2. nov 2022

Tid

19.30 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere