Olav Duun – Livets, dødens, kunstens og kjærlighetens dikter

Olav Duun – Livets, dødens, kunstens og kjærlighetens dikter


Torstein Andersen

Skuespiller Torstein Andersen tar oss med inn i Olav Duuns verden og forteller om hans liv og leser fra noen utvalgte verk. Andersen fremfører en novelle, og en tekst fra Menneske og maktene. Det blir også Duun-quiz.

Olav Duun (1876-1939) er heimstaddikteren som skrev seg inn i verdenslitteraturen. Han vokste opp på den forblåste øya Jøa på Namdalskysten. Tjuefem år gammel flyttet han til Holmestrand, hvor han skrev det meste av sine verk. Men han fortsatte å hente inspirasjon fra landskapene og miljøet han kjente fra oppveksten på Jøa.

I perioden 1907-38 ga han ut 25 romaner, 4 novellesamlinger og 2 barnebøker. De romanverkene som har blitt stående for ettertiden er særlig Juvikfolke, Ragnhild-triologien, Ettermæle og Menneske og maktene.

Duun er en språkkunstner av rang, kjent for sine levende og rike naturskildringer. Og for sine mesterlige menneskeskildringer, som vitner om stor psykologisk innsikt. I sin samtid ble han møtt med svært gode kritikker, både i inn- og utland. Han ble nominert til Nobelprisen i litteratur en rekke ganger i perioden 1924-39, og det vakte både forbauselse og skuffelse at han aldri mottok utmerkelsen.

Torstein Andersen (f. 1953) er skuespiller og instruktør. Som skuespiller har han medvirket i en rekke stykker, blant annet på Trøndelag Teater. Andersen har også hatt roller i flere filmer. Han har gjestet Litteraturhuset med flere ulike produksjoner. Våren 2020 er han aktuell med Ønskediktet og et arrangement om Samuel Beckett og det absurde teater.

Inngang: 100/75

Begrenset antall plasser på grunn av smittevernhensyn. Vi ber de som ønsker plass på arrangementet om å kjøpe billetter på på forhånd.

Les om Litteraturhusets regler for godt smittevern her: https://litteraturhusetitrondheim.no/info-vedr-koronasituasjonen/

Foto: Nasjonalbiblioteket

Dato

18. sep 2020

Tid

19.30 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere