Daniel Mendelsohn – An Odyssey

Daniel Mendelsohn – An Odyssey


Daniel Mendelsohn - Paul Goring

Tirsdag 24. oktober besøker en av USAs fremste kulturkritikere Trondheim for å snakke med Professor Paul Goring om Odysseen, både Homers og sin egen, og om hvordan den klassiske teksten hjelper oss å forstå våre egne liv og relasjoner.

Daniel Mendelsohn (f. 1960) er i Norge mest kjent for sitt store erindringsverk «Forsvunnet», som kom på norsk i 2009 – om seks slektninger som forsvant i Holocaust. Til daglig underviser han i antikkens kultur ved Bard College, når han ikke skriver kontroversielle essays i The New New Yorker eller The New York Review of Books om aktuelle fenomener i lys av den klassiske arven. Hans anmeldelse av TV-serien «Mad Men» er bare en av mange krasse tekster som har gitt ham status som en av vår tids mest lesverdige kritikere.

En odyssé begynner da Daniel Mendelsohns far melder seg på sønnens seminar om Odysseen. Den fortsetter når de sammen mønstrer på et cruise som følger Odyssevs reise mot Ithaka. Lesningen av Homer veves sammen med beretningen om forholdet mellom far og sønn på en måte som gjør at klassikeren oppleves akutt relevant – for alle fedre og sønner. Hjemkomst er i Homers verden gjerne ensbetydende med døden. Slik går det også i Mendelsohns gripende fortelling. Reisen med Homer blir Jay Mendelsohns siste reise. En Odyssé er en sterk og bevegende skildring av en far og en sønn som sammen legger ut på en livsforandrende reise. Omtale av boka «En odyssé» og mer info om forfatteren finnes på hjemmesiden hans.

Mendelsohn kommer rett fra lanseringsturneer i USA, Canada og Frankrike, hvor den nye boken overalt har fått en overstrømmende mottagelse, anført av feiringen i The New York Times. Nå står Norge for tur, og han kommer først til Trondheim, før han reiser videre til Oslo og Bergen. 

«Fortellerkunst som tar pusten fra deg.»
The Times

«En dypt rørende bok om en far og en sønn.»
The Mail on Sunday

«Beveger seg sømløst mellom lærd utlegning og følelsesladet erindring.»
The Guardian

Inngang: 100/50
Vi gjør oppmerksom på at samtalen vil foregå på engelsk.

Foto av Daniel Mendelsohn: Matt Mendelsohn

 

Dato

24. okt 2017

Tid

19.00 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere