Poesiti med Øyvind Berg og Gunnar Wærness

Poesiti med Øyvind Berg og Gunnar Wærness


Øyvind Berg - Gunnar Wærness - Anne Dorte Lunås

For tre år siden funderte vi på hva vi skulle kalle denne serien med lyrikkarrangement vi ville etablere. Poesiti, var det en som sa, med et åpenbart nikk til Øyvind Bergs bok, Poe si tid (1993). Forslaget ble banket gjennom med uniformt samtykke. Det var med andre ord på høy tid at Øyvind Berg ble invitert til å delta.
 
Og da passet det jo fryktelig bra at en av byens bortkomne sønner, Gunnar Wærness, er hjemom for å lansere Brødet og Eselets bok/plate Del Likt, som han har gitt ut sammen med makker Henrik Skotte.
 
Berg og Wærness deler en del berøringspunkter, tenkte vi. Utover å være poeter, er de gjendiktere og dramatikere. De skriver begge i randsonen av den gjengs norske hovedstrømmen, samtidig som de (kanskje paradoksalt) til stadighet befinner seg helt ytterst på tungen når kritikere skal navngi sine favoritter.
 
La oss se hva som skjer hvis vi setter dem i hver sin stol og lar Anne Dorte Lunås stille dem spørsmål.
 
 
Øyvind Berg (1959 i Oslo) debuterte i 1982 med diktsamlingen Retninger. Etter det har han gitt ut en haug av bøker, blant disse: Barn er et hardt språk (1983), Poe si tid (1993), Chutzpah i måneskinn (2004) og sist, Gjennom mørketida (2014). Han har dessuten gitt ut sine samlede essays, og dramatikken han skrev for Baktruppen mellom 2004-2009. Han har gjendiktet bl.a. Paul Celan, Heiner Müller og William Shakespeare. Han har vunnet massevis av priser.
 
Gunnar Wærness’ (1971 i Trondheim) første bok var Kongesplint i 1999. Det var en diktsamling. Han fulgte opp med Takk (2002) og Hverandres (2006), før tegneserie/collage/diktboka Bli verden kom i 2007. Sammen med Pedro Carmona-Alvarez redigerte han den massive poesiantologien Verden finnes ikke på kartet (2010). Etter det slo han seg sammen med makker Henrik Skotte, og grunnla det grensesprengende kunstprosjektet Brødet og Eselet, som så langt har stått for flere forestillinger, konserter og bøker. Det som kan kalles en foreløpig hovedutgivelse Del Likt, kom i bokform og på plate høsten 2017. Han har også vunnet massevis av priser.
 
Poesiti arrangeres av Norsk Forfattersentrum, Litteraturhuset i Trondheim og Beijing Trondheim. Arrangementet er støtta av Trondheim kommune, Fritt Ord og Norsk Forfattersentrums medlemsfond.

Inngang: 70/100

Dato

9. feb 2018

Tid

19.30 - 22.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere