Prosalong: Bjørn Berge – Landene som forsvant

Prosalong: Bjørn Berge – Landene som forsvant


Bjørn Berge

Riker oppstår og går til grunne. Nye land etableres for så å oppløses etter noen år. Historien til disse fortapte land og riker vekkes her til live, gjennom den fascinerende beretningen til Bjørn Berge.

Forfatteren tar leseren med på en eventyrlig oppdagelsesferd til alle verdens hjørner, gjennom jungel og ørken, fra byens pulserende liv til de øde steppene. Han forteller den glemte historien om land fra 1840 til 1970? som eksisterte i kun én måned, et år eller noen tiår – før de forsvant. De bærer gåtefulle navn som Heligoland og Tripolitania – og hva er historien bak Mandsjukuo som eksisterte fra 1932-45 og Allenstein i 1920?

Landene som forsvant gjør geografien konkret og historien levende, ved bruk av kart og frimerker. I tillegg flettes det inn anekdoter og øyenvitneskildringer fra den gang Knut Hamsun vandret rundt i den senere kolonien Batum og Antoine de Saint.Exupéry var stasjonert som postflyver i Kapp Juby.

Bjørn Berges dypt originale bok er foreløpig solgt til 10 land, inkludert USA/England, Tyskland, Italia og Russland. I en kommentar til den eventyrlige interessen, peker forfatteren selv på at vi her ser et snev av skjebnens ironi: «Mange av forlagene som til nå har kjøpt rettighetene til boken er fra disse landene som selv hadde flest svin på skogen – det vil si at de var involvert i tilblivelsen eller avviklingen av landene som forsvant».

Bjørn Berge (f. 1954) er utdannet sivilarkitekt og er praktiserende arkitekt og forsker ved arkitektkontoret Gaia Lista. Han har tidligere utgitt en rekke fagbøker om arkitektur og økologi.»

Gratis inngang.

Dato

16. nov 2017

Tid

18.00 - 20.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere