Psyken og immunsystemet

Psyken og immunsystemet


Solveig Klæbo Reitan -

Solveig Klæbo Reitan er lege, spesialist i psykiatri og har doktorgrad i Immunologi. Hun jobber i St Olavs Hospital og ved NTNU. Hun forsker bl.a. på sammenhenger mellom immunsystemet og psyken. I dette foredraget tar hun oss med inn i et nytt spennende felt som tilbyr vitenskapelige forklaringer på sammenhenger mellom kropp og psyke «folk flest» kjenner men som vitenskapen ofte ikke har anerkjent. Dette åpner for forståelse og nye muligheter for forebygging og behandling av også psykiske plager.

Psyken påvirkes av kjemiske stoffer som rusmidler og en rekke medisiner som for eksempel antidepressiver og antipsykotika. Da er det nærliggende å tenke at andre biologiske og kjemiske stoffer også kan påvirke hjernen.

Immunsystemet skal beskytte oss mot virus, bakterier og andre inntrengere. Immunsystemet skal stoppe kreftutvikling og rydde opp i skadet vev. Da må det være sterkt. Samtidig må det ha god kontroll slik at ikke kaos med allergier og autoimmune sykdommer bryter ut. Immunsystemet må derfor være godt regulert. Reguleringen skjer i stor grad ved kjemiske signalstoffer immuncelle sender til hverandre. Kan disse signalstoffene også påvirke hjernen, psyken, følelsene våre og «hvordan vi har det»? Og hvilke konsekvenser har det?

Arrangementet har inngang fra hovedbiblioteket, Kongens gate. Dørene åpner kl. 18.30.

Inngang: 100/50

Foto:  NIAID

Dato

7. feb 2019

Tid

19.00 - 20.30

Sted

Trondheim folkebibliotek, Kulturtorget

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere