Hva skjer i Tyrkia? Kuppforsøket og Gülen-bevegelsen

Hva skjer i Tyrkia? Kuppforsøket og Gülen-bevegelsen


Klas Grinell

grinell

Klas Grinell er kjent som Tyrkia-ekspert og forsker på islamsk idéhistorie. Han besøker Trondheim 10. november.

Siden kuppforsøket mot president Erdogan i juli har over 100 000 offentlig ansatte blitt fengslet, avsatt eller er under etterforskning. Det gjelder både dommere, politifolk, universitetsansatte og soldater. Erdogan selv hevder at det er den religiøse lederen Fethullah Gülen og hans bevegelse som står bak kuppforsøket. Gülen-bevegelsen skal ha infiltrert Tyrkias maktinstitusjoner med sine egne folk gjennom en årrekke, og ha gått fra å være blant Erdogans nære allierte, til å bli presidentens fiender. Men hva er sannheten, og hva står egentlig Gülen-bevegelsen for?

Litteraturhuset og Mangfoldhuset har invitert den svenske religions- og idéhistorikeren Klas Grinell fra Göteborgs Universitet til å redegjøre for den aktuelle situasjonen i Tyrkia, Gülen-bevegelsen, dens betydning og påståtte rolle i forbindelse med kuppforsøket mot Erdogan. Og hva vil skje med Tyrkia framover? Grinell er Tyrkia-ekspert, og forsker blant annet på islamsk idéhistorie og globale samtidsspørsmål.

Dersom Klas Grinell er åpen for innspill til hva han kan snakke om, kunne jeg tenke meg å foreslå «Tyrkia og Gülen-bevegelsen» som tema (evt: «Hva skjer i Tyrkia?»), hvor han redegjør for Gülen-bevegelsen, dens betydning og dens påståtte rolle i forbindelse med kuppforsøket mot Erdogan. Og hva vil skje med Tyrkia framover?

Foredraget er gratis og åpent for alle.

Dato

10. nov 2016

Tid

19.30 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Rådhussalen

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere