Sommerfugl i karanteneland

Sommerfugl i karanteneland


Fatemeh Ekhtesari - Asieh Amini

Karanteneland, Episode 1, Samtale med Fatemeh Ekhtesari, poet og fribyforfatter i Lillehammer

I første episode av Karanteneland, møter vi Fatemeh Ekhtesari i samtale med Asieh Amini. Samtalen handler blant annet om Ekhtesari sitt forfatterskap, om politisk sensur og sosiale tabuer. Og om hvilken pris Ekhtesari har betalt for å kunne fokusere på å være poet. 

Fatemeh Ekhtesari er en iransk poet, forfatter og frilans filmskaper. Hun har utgitt åtte bøker inkludert diktsamlinger, novellesamlinger og noveller. I tillegg til å skrive, har hun laget fire dokumentarfilmer i ulike land. Den siste (Unpublishable) handler om bok-sensur i Iran.

I 2015 ble Ekhtesari dømt til 99 piskeslag og 11,5 års fengsel i Iran på grunn av sitt litterære arbeid. Derfor forlot hun hjemlandet sitt og gjennom ICORNs nettverk kom hun til Norge i 2017 og ble Lillehammers fribyforfatter.

Asieh Amini er en anerkjent poet, journalist, feminist og menneskerettighetsaktivist. Hun måtte flykte fra Iran på grunn av sitt engasjement mot dødsstraff og steining av kvinner og mindreårige. Hun har seinere vært fribyforfatter i Trondheim og sitter blant annet i styret for Norsk PEN. Amini arbeider som kulturaspirant ved Litteraturhuset i Trondheim.

Samtalen foregår på persisk, og er tekstet på norsk. Vi viser et opptak av samtalen her, med premiere 30.04 kl. 19.

Arrangementet er gratis, men du kan støtte Litteraturhusets virksomhet ved å donere et valgfritt beløp via vår hjemmeside, eller via Vipps-nummer 105581.


 

Planleggingen av digitale samtaler ved Litteraturhuset i Trondheim begynte allerede før koronakrisen, men krisetida gjorde at planene ble realisert raskere enn først tenkt.

Karanteneland er en serie med digitale foredrag, workshoper og seminarer. Målet med serien er å rette søkelyset mot ytringsfrihet, og å dele den (digitale) litterære scenen med forfattere og eksperter med ulik bakgrunn.

 

Dato

30. apr 2020

Tid

19.00 - 19.30

Sted

Litteraturhuset i Trondheim

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere