Litteraturhuset i Trondheim

  • Om oss
    • Årsmeldinger
  • Artikler
  • Program
  • Utleie
    • Lokaler og priser
    • Digitale tjenester
    • Vilkår for utleie
  • Podkast
  • Studio Litteraturhuset
  • Faste serier og program
    • Litteratur for inkludering
    • Livets skjørhet
    • Men er det bra?
    • Barnas Litteraturhus
  • Kontakt oss
    • Ansatte
  • Støtt oss!

Spiseforstyrrelser, tilfriskning og Mindful Eating

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser inviterer til en utvidet temakveld med to foredrag der vi vil ha fokus på spiseforstyrrelser og tilfriskning, samt gå i dybden og få en innføring i Mindful  Eating og informasjon om ROS sitt kurs «Bli venn med maten».

Foredrag 1:

Veien ut av en spiseforstyrrelse – Hva var til hjelp?

Spiseforstyrrelser er sammensatte lidelser som kan utvikle seg til å bli svært alvorlig og være av stor belastning for den som har det, for pårørende og samfunnet forøvrig. Det er likevel viktig å understreke at man kan bli helt frisk. I dette foredraget vil vi se nærmere på hva tidligere pasienter med spiseforstyrrelser ser på som sine behov for hjelp før, under og etter avsluttet behandling for sykdommen. 21 personer som nå har blitt friske har blitt intervjuet og delt sine erfaringer med dette i den nylig utgitte rapporten «Veien ut av en spiseforstyrrelse – Hva var til hjelp?” Foredraget tar for seg funn fra rapporten og retter seg både til fagpersoner, pårørende og de som selv sliter med et vanskelig forhold til mat, kropp og vekt.

Foredragsholder: Juni Raak Høiseth

Juni er ansatt som prosjektkoordinator  i Kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling (KBT) og jobber som frivillig i ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser. Hun har vært prosjektleder i prosjektet «Spiseforstyrrelser og tilfriskning,» som har vært et samarbeidsprosjekt mellom, KBT, ROS og UiT Norges Arktiske Universitet. Sammen har de undersøkt hva tidligere pasienter med spiseforstyrrelser mener har vært til hjelp for dem før, under og etter avsluttet behandling. Resultatene fra undersøkelsen blir presentert i rapporten «Veien ut av en spiseforstyrrelse – Hva var til hjelp?»

Foredrag 2:

Informasjon om Mindful Eating og kurset «Bli venn med maten»

(Foredrag holdes på engelsk)

I dette foredraget vil Olga Lehmann lære oss mer om metoden Mindful Eating. Mindful Eating handler om å lære deg å gjenoppdage metthetsignalene i kroppen, og kjenne forskjellen på sult, indre uro, samt hva som skjer når du kobler på hele sanseapparatet når du spiser. Med Mindful Eating vil man erfare hvordan ulike smaksopplevelser påvirker følelsene dine forskjellig, og sist men ikke minst – oppleve hva små stunder med stillhet og ro kan bidra med i livet ditt. Dette vil kunne hjelpe forstå hvilken rolle mat har i livet ditt, og hvordan du kan utvikle mot og styrke til å ta vare på deg selv, og finne tilbake til et avslappet forhold til mat.

Olga vil videre informere om kurset «Bli venn med maten» som er et lavterskelkurs i regi av ROS, og som passer for personer som har et vanskelig forhold til mat, følelser og kropp.  Dette er et 8-ukers kurs der du vil bli introdusert for praktiske øvelser som vil hjelpe deg å gjenopprette et sunt og gledesfylt forhold til mat. Øvelsene vil kunne hjelpe deg å forstå egen kropp og følelser og hva disse prøver å kommunisere.

 Foredrags- og kursholder:  Olga Lehmann

Olga studerte klinisk- og helsepsykologi i Colombia og Italia og forsvarte sin PhD i psykologi ved NTNU. Jobber som postdoc på Institutt for Psykisk Helse – det medisinske fakultet – ved NTNU, hvor hun skaper skrivekurs for eldre. Hun jobber også som konsulent i helse og omsorg på Pracademy – en innovasjonsbedrift – hvor hun skaper «Compassionate Innovation», en ny metode som sammenføyer design-thinking, compassion-studier, mindfulnesspraksis og meningsfokusert psykologi.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Vil du støtte Litteraturhuset?

Siden åpningen i 2016 har Litteraturhuset i Trondheim arbeidet for å etablere en permanent arena i Trøndelag for debatter, samtaler, foredrag og konserter, med et høyt aktivitetsnivå og for hele fylket.

Fortsett å lese »

Tidspunkt

20. november 2018
Kl. 19:00 - 21:00

Sted

Litteraturhuset, SellanraaSøndre gate 1, Trondheim, Norge

Deltakere

Juni Raak Høiseth - Olga Lehmann
Litteraturhuset, Sellanraa

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

På www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.

Litteraturhuset i Trondheim
Kongens gate 2
7011 Trondheim

Tlf. 94 78 61 06

 

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Snarveier

  • Hjem
  • Om oss
  • Artikler
  • Program
  • Kontakt oss

Kontakt

Kongens gate 2/Søndre gate 1

Tlf.: 94 78 61 06
E-post: [email protected]

 

Meld deg på nyhetsbrevet vårt





Bygget på WordPress av Smart Media AS