Tharaniga Rajah om Magdalene Thoresen

Tharaniga Rajah om Magdalene Thoresen


Tharaniga Rajah

Har du lyst til å bli kjent med forfatteren Magdalene Thoresen?

Den 14. oktober gjester forfatter Tharaniga Rajah serien Fra det første biblioteket for å foredra om prestefruen som ble forfatter, Magdalene Thoresen.

Magdalene Thoresen (1819-1903) kom opprinnelig fra Danmark, men reiste til Sunnmøre i 1842 for å bli guvernante. Til tross for sin danske bakgrunn betraktet Thoresen seg som en norsk forfatter: hun skrev om norske forhold og norsk natur. Thoresen utga mer enn 20 verk, både dikt, skuespill, romaner og fortellinger og reiseskildringer. I litteraturhistorien er hun likevel best husket for sitt liv og relasjoner: hun ble Henrik Ibsens stemor og en av hennes romaner «Min Bedstemoders Fortælling eller de to Atener» (1867) ble lest og oppfattet som en nøkkelskildring av Thoresens turbulente forhold til Bjørnstjerne Bjørnson. Den samme boken vakte oppsikt og indignasjon fordi den rommet skildringer av det kvinnelige driftsliv. Og her beveger vi oss inn på en mindre utforsket side ved Thoresen og hennes forfatterskap.I flere av Thoresens romaner brytes det med konvensjonens krav til kvinner om føyelighet og forsoning. Og hun skildret kvinner som tok initiativ – til og med overfor gifte menn. Thoresen var også en av de få kvinnelig forfattere i sin tid som etterhvert begynte å publisere skjønnlitteratur i eget navn.

Tharaniga Rajah er fra Moi og bor i Oslo. Hun har studert afrikanske og asiatiske studier og arbeider på Ullevål sjukehus. Rajah debuterte i 2018 med romanen «Det er lenge til skumring».

Dette er et foredrag i foredragsserien «Fra det første biblioteket». Se hele programmet for serien her: https://litteraturhusetitrondheim.no/fra-det-forste-biblioteket/

Foredragsserien er støttet av Bokåret 2019

Inngang: 100/50

Foto: ukjent person/ Oslo Museum

 

Dato

14. okt 2019

Tid

19.30 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere