Thorvald Steen: Om å gi slipp – men ikke gi opp (inngår i serien «Grenser»)

Thorvald Steen: Om å gi slipp – men ikke gi opp (inngår i serien «Grenser»)


Thorvald Steen - Per Bjørn Foros

Dette er et innslag i serien «Grenser». Se hele programmet, og les mer om serien her.

Livet setter grenser for alle, men Thorvald Steen har opplevd dette på en spesiell måte. I ung alder fikk han påvist en progressiv og arvelig muskelsykdom. Lenge holdt han sykdommen for seg selv, og den ble heller ikke snakket om i familien. Først da han var seksti, fikk han vite at mor og flere slektninger var bærere av den samme sykdommen, og forstod at hans egen datter også kunne rammes.

Gjennom lang tid var han tynget under skam og selvforakt, men trassen og håpet kom til å overta, og i dag er dette blitt til erfaringer han gjerne deler med andre. Grensene blir utprøvd hver eneste dag, og den minste utfordring krever idrettslig mestring. Nå sitter han i rullestol, men det stopper ham ikke i å farte omkring i alskens oppdrag; engasjementet i samfunnsspørsmål og utforskningen av det menneskelige er det som driver ham.    

Vi møter Thorvald Steen i samtale med Per Bjørn Foros, tidligere førsteamanuensis ved Høgskolen i Sør-Trøndelag og initiativtaker til serien «Grenser».

Thorvald Steen er forfatter, kjent for sine romaner, skuespill, diktsamlinger, noveller, barnebøker og essays, oversatt til 30 språk. Historiske temaer har stått ham nær, og en varm humanisme gjennomsyrer hele hans forfatterskap. Ikke minst har han skrevet nært opp mot sitt eget liv og teamene vi skal ta opp i samtalen, særlig gjelder dette Det hvite badehuset (2017) og Det siste fotografiet (2019). Han har mottatt en rekke litterære priser i inn- og utland, er æresmedlem av Den Norske Forfatterforening og fra 2002 statsstipendiat. Rykende fersk er boka Kveita (2021).

Sted: Kulturtorget, Trondheim folkebibliotek

Inngang: 150/100

Foto: Trine Hisdal

Dato

25. okt 2021

Tid

19.00 - 21.00

Sted

Trondheim folkebibliotek, Kulturtorget

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere