Tore Rem og Pål Plassen om kong Olav

Tore Rem og Pål Plassen om kong Olav


Tore Rem - Pål Plassen

Tore Rem kommer til Litteraturhuset for å snakke om sin første bok i flerbindsverket om kong Olav, Olav V: Den fremmede – 1903-1940. 

Da folket like etter tusenårsskiftet fikk i oppgave å kåre det 20. århundrets mest populære nordmann, ble kong Olav V den soleklare vinneren. De siste årene som monark var han blitt hele landets bestefar, foruten noe nær en helgen. Han var elsket av alle, så godt som.

Ikke minst framsto kong Olav som folkelig og nær. Hvem har ikke fått med seg bildet av kongen på trikken under oljekrisa i 1973, selve symbolet på hvem han var og hvordan han oppførte seg?

Men hvordan skal vi forstå reisen hans fra priviligert gutt i prinsegevanter til folkekjær konge i anorakk på trikken?

Olav V: Den fremmede tar for seg Olavs barndom, oppvekst og kronprinsgjerning fram til utbruddet av andre verdenskrig. Vi blir kjent med en i utgangspunktet lite norsk gutt, barn av innvandrerforeldre, en fremmed og utlending som skulle formes til å bli norsk konge. Boka omhandler ankomsten til Norge og oppveksten som enebarn på Slottet i Kristiania. Den går tett på både den nølende dyslektikeren og den uvørne idrettsmannen. Videre tar den for seg kronprinsens studietid i Oxford og det militære, og hvordan han går inn i sin offentlige gjerning, gifter seg med kronprinsesse Märtha, stifter familie og opplever opptakten til en ny verdenskrig.

Det er fortellingen om en fremmed, en innvandrer, som skal bli århundrets nordmann.

Vi møter Tore Rem i samtale med Pål Plassen.

Tore Rem er professor i engelskpråklig litteratur ved UiO og forfatter av en rekke sakprosabøker, særlig kjent for sin kritikerroste tobindsbiografi om Jens Bjørneboe, og for sin bok om Knut Hamsuns møte med Hitler.

Pål Plassen er journalist og programleder for radioprogrammet Plassen i NRK P1. Han har tidligere vært programleder for Norgesglasset på samme kanal.

Sted: Sellanraa

Inngang: 150/100

Begrenset antall plasser på grunn av smittevernhensyn. Vi ber de som ønsker plass på arrangementet om å kjøpe billetter på forhånd.

Les om Litteraturhusets rutiner for godt smittevern her: https://litteraturhusetitrondheim.no/info-vedr…/

Dato

17. nov 2020

Tid

19.30 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere