Torgrim Eggen: Axel Jensen – kunstneren, opprøreren og lystløgneren

Torgrim Eggen: Axel Jensen – kunstneren, opprøreren og lystløgneren


Torgrim Eggen - Trygve Lundemo

Torgrim Eggen kommer til Litteraturhuset for å snakke om sin biografi Axel. Fra smokken til Ovnen. Storyen om Axel Jensen.

Axel Jensen (1932-2003) ble født i Trondheim i 1932, hvor faren hans drev en kjent pølsefabrikk. Han var arvingen som vendte ryggen til pølsene og i stedet ble opprører, eventyrer, sjømann og forfatter. En fluktvei, kalte han det. Han oppfattet seg som en outsider, både i den velstående familien og i skolemiljøet på Oslos vestkant, men han forble også en outsider i det litterære Norge – selv om han regnes som en av etterkrigstidens mest sentrale og nyskapende forfattere.

Få forfattere har hatt et like myteomspunnet liv som Axel Jensen. I livet og som forfatter var han en nomade og en kosmopolitt. Han var rusmisbruker, voldelig, en lystløgner, kronisk upålitelig i pengesaker og fullstendig uegnet som ektemann og far. Axel er den første uautoriserte biografien om dette enestående kunstnerlivet.

Torgrim Eggen er en av våre mest profilerte forfattere. Han har vært journalist i Dagbladet, senere redaktør i Beat og Natt&Dag, og skriver nå anmeldelser for DN og Klassekampen. Han debuterte som forfatter i 1992 med romanen Gjeld. Eggens siste roman Jern kom ut i 2010.

Samtalen ledes av Trygve Lundemo, kommentator i Adresseavisen. Lundemo har for øvrig selv møtt Axel Jensen ved flere anledninger

Inngang: 100/75

Foto: Grethe Nygaard

Dato

25. nov 2019

Tid

19.30 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere