Torstein Andersen om beatpoetene

Torstein Andersen om beatpoetene


Torstein Andersen

Bli med skuespiller Torstein Andersen på en reise gjennom beatgenerasjonens verden. Her blir vi nærmere kjent med blant annet Ginsburg, Kerouac, Burroughs og Snyder.

På 1950-tallet dukket det opp en lett uflidd og aparte gjeng forfattere i amerikansk samfunnsliv. Uflidde og aparte mennesker med kunstneriske tilbøyeligheter er en viktig del av Amerikas historie, men akkurat i dette tiåret – hvor man var manisk opptatt av konformitet og fasade – var de en ekstra torn i øyet på the establishment. Denne gruppa ble kalt beatpoeter og skulle bli en av de viktigste inspirasjonskildene for det paradigmeskiftet som sveipet over USA og Vesten på 60-tallet, slik at verden aldri skulle bli helt den samme igjen. Selv om de fleste var forfattere hadde mange av dem en brennende interesse for jazz, og da spesielt bebop.

Båndene mellom beatpoetene og senere rockestjerner har vært mange og sterke. Beatles hyller dem allerede i gruppenavnet. Bob Dylan var nær venn av Allen Ginsberg, og han var med på The Rolling Thunder Revue i 1975. Ginsberg er også med på Clash-skiva Combat Rock. Og Burroughs har samarbeidet med flere artister, som Sonic Youth og Tom Waits.

Sted: Sellanraa

Inngang: 100/75

 

Dato

29. nov 2021

Tid

19.30 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere