Torturert og tatt som gissel – Gåten Ingeborg Holm

Torturert og tatt som gissel – Gåten Ingeborg Holm


Goggi Sæter - Inga E. Næss

Torsdag 1o. september blir det bokbad med forfatteren av boka, Goggi Sæter, i samtale med Inga E. Næss.

Hvem var egentlig Ingeborg Holm? Som ungjente drar hun i 1913 til det «røde» Trondheim. Hun kommer fra Bindal på Helgelandskysten. Livet hennes blir snart dramatisk, både i fred og krig. En samfunnsengasjert og politisk aktiv fagforeningskvinne kvinne trer fram.

Krigen setter Ingeborg på harde prøver.  2. februar 1945 kommer hun hjem fra nattarbeid på jernbanen. Gestapo venter. Øverstkommanderende Gerhard Flesch påstår at Ingeborg leder en motstandsgruppe. Tortur venter henne på Misjonshotellet. Ingeborg blir som eneste kvinne tatt som gissel av den beryktede gestapoagenten Henry Rinnan.

Ingeborg Holms historie er et bidrag til å løfte en fagforeningsleder, kommunist, krigsmotstander, krigsfange og kvinne fram i lyset. Etter krigen fortsetter renholdsarbeideren i NSB, til tross for de skadene hun pådro seg. Takken hun får fra norske myndigheter er en kamp gjennom 30 år for å få innvilget krigsinvalidepensjon.

Hvorfor har Ingeborg Holm vært så ukjent for oss?

Goggi Sæter har sine røtter fra Bindal og har vært opptatt av å få fram kvinnehistorier derfra. Har vært aktiv fagforeningskvinne og lærer/helsesykepleier.

Inga E. Næss har jobbet med arbeiderbevegelsens historie i Trøndelag i form av bøker og foredrag.

Arrangementet har inngang fra hovedbilbioteket, Kongens gate. Dørene åpner kl. 18.30.

Gratis inngang. Begrenset antall plasser på grunn av smittevernhensyn. Vi ber de som ønsker plass på arrangementet om å ta ut gratisbilletter på forhånd.

Les om Litteraturhusets regler for godt smittevern her: https://litteraturhusetitrondheim.no/info-vedr-koronasituasjonen/

Arrangør: LO i Trondheim

 

 

Dato

10. sep 2020

Tid

19.00 - 21.00

Sted

Trondheim folkebibliotek, Rådhussalen

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere