Tove Nilsen: Den eneste broren

Tove Nilsen: Den eneste broren


Tove Nilsen - Siri Aurland Bredesen

Kan gammel familiesorg bli til litterær kunst? Hvis vi skal tro kritikerne er det akkurat det Tove Nilsen har klart med sin nye roman Den eneste broren.

Som barn fant Tove Nilsen bilder av en ung mann i konvolutter, gjemt under papirer, duker eller undertøy i skuffer. På baksiden av bildene var det rester av albumpapir. Hun lurte på hvorfor bildene først hadde blitt limt inn, for så å bli fjernet igjen. Navnet på den unge mannen var skrevet med penn bakpå hvert av bildene. Leif Jakobssønn. Hun skjønte at det måtte være broren til mora, den eneste broren. Han som Nilsen knapt hadde hørt om, men som skulle ha blitt onkelen hennes.

Handlinga i Den eneste broren er lagt til 1940-tallets Trondheim. Det er historien om Leif Jakobssønn, en av mange unge menn som ble frarøvet livet under 2. verdenskrig. Under krigens frammarsj bor Leif sammen med mor, bestemor og tre søstre i et trangt arbeiderklassehjem i Damegården i Trondheim. I boka skildres hverdagslivet, byen og den unge mannens liv, samtidig som krigen rykker stadig nærmere.

Så skjer det fatale: I 1942 flykter Leif fra Trondheim etter å ha deltatt i en sabotasjeaksjon. Målet er å ta seg over fjellet til Sverige, men i stedet fryser unggutten ihjel under fluktforsøket. Han blir bare 19 år gammel.

Vi møter Tove Nilsen og Siri Aurland Bredesen til samtale om boka.

Sted: Kulturtorget, Trondheim folkebibliotek

Inngang: 150/100

Foto: Morten Krogvold

Dato

4. okt 2021

Tid

19.00 - 21.00

Sted

Trondheim folkebibliotek, Kulturtorget

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere