Trondheim krimfestival: Åpning / True Crime-panel / Justismuseet

Trondheim krimfestival: Åpning / True Crime-panel / Justismuseet


Anne Gjelsvik, Kjell Ola Dahl, Magnus Skatvold, Jørn Lier Horst

Litteraturhuset i samarbeid med Trondheim Krimfestival, Justismuseet, Kosmorama filmfestival, Trondheim folkebibliotek, Trondheim kino og Den svenska deckarfestivalen i Sundsvall inviterer til krimfestival den 13. november og 14.november. Vi er veldig stolt av å kunne by på et spennende, stilfullt og variert program hvor krimsjangeren belyses fra forskjellige innfallsvinkler og gjennom ulike fortellinger.

Program:

15.30 Åpning
15.45-16.30 True-Crime Panel med Anne Gjelsvik, Kjell Ola Dahl, Magnus Skatvold og Jørn Lier Horst.
16.40-17.00 Justismuseet: «Øksa som ble brukt til å lage drapsvåpenet»

Anne Gjelsvik er professor i filmvitenskap ved Institutt for kunst og medievitenskap, NTNU. Gjelsvik forsker på norsk og amerikansk film og fjernsyn og har skrevet en rekke bøker. Hennes seneste bok er «Bearbeidelser, 22.juli i ord og bilder» som kommer på Universitetsforlaget i november. Under Krimfestivalen leder Anne Gjelsvik True Crime-panelet bestående av Magnus Skatvold, Jørn Lier Horst og Kjell Ola Dahl.

Kjell Ola Dahl (f. 1958) debuterte i 1993 og har levert romaner jevnt og trutt siden. Han tilhører den eksklusive klubben som har vunnet Rivertonprisen to ganger, samt Brageprisen. Dahl er også engasjert i Scandinavian Star-saken og har skrevet to bøker om hendelsen. Flere husker sikkert at han medvirket i dokumentarserien om mordbrannen ombord i fergen på NRK. I høst er Kjell Ola Dahl aktuell med spenningsromanen «Assistenten» (Aschehoug), med handling fra mellomkrigstiden.

Under Krimfestivalen i fjor møtte vi regissør Magnus Skatvold i det trondheimsbaserte produksjonsselskapet Spætt Film. Da presenterte han den kommende dokumentarfilmen «Blue Code of Silence», om en stor korrupsjonssak i New York Police Departement på 1970-tallet. Nå har filmen hatt premiere og vi ser fram til å få vite mer. «Blue Code of Silence» vil også bli vist som en del av programmet på Krimfestivalen. Skatvold og Spættfilm stod forøvrig bak megasuksessen «Trondheimsreisen» som har blitt sett av godt over 30 000 på kino.

Jørn Lier Horst (f. 1970) har lang erfaring som politietterforsker og er en av Nordens mest suksessrike krimforfattere. William Wisting-bøkene har solgt over 2 millioner bøker i Norge, er oversatt til 30 språk og gjort stor suksess som tv-serie. Lier Horst skriver også spenningsbøker for barn og unge, blant annet den populære serien om Detektivbyrå nr. 2. Lier Horst bokbades av de yngre kreftene under Krimfestivalens barneprogram. Han introduserer også filmen «Operasjon Mørkemann», basert på hans bok med samme navn. I høst er Horst aktuell med «SAK 1569» (Capitana) For, den fjerde boken i Cold case-kvartetten, hvor Wisting gjenåpner gamle og tilsynelatende umulige saker. Under Trondheim Krimfestival deltar Lier Horst også i et True Crime-panel, både i egenskap av politimann og som krimkonsulent for produksjonsselskapet Novemberfilm som stod bak Mysteriet Marianne.

Justismuseet lar deg møte de ekte sakene! Hør om historiske forbrytelser og forbrytere, og hvilke kriminaltekniske metoder politiet rådde over «den gang da». Justismuseet er det nasjonale museet for politi, rettsvesen og kriminalomsorg. Museet holder til i det gamle kriminalasylet i Trondheim, like ved Ilen kirke. Følg Justismuseet på Facebook https://www.facebook.com/justismuseet og hør museets spennende podcast Celle 11 https://www.facebook.com/celle11/

Inngang: 75/50

Sted: Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek. Inngang fra hovedbiblioteket, Kongens gate. Dørene åpner kl. 15.

Begrenset antall plasser på grunn av smittevernhensyn. Vi ber publikum om å forhåndskjøpe billetter.

Les om Litteraturhusets rutiner for godt smittevern her: https://litteraturhusetitrondheim.no/info-vedr…/

Stor takk rettes til våre støttespillere: Trondheim kommune, Midtnorsk filmsenter, Kosmorama filmfestival, Trondheim kino, Trondheim folkebibliotek, Vigmostad & Bjørke, Aschehoug Forlag, Communicatio Forlag, Gyldendal forlag og Den svenska deckarfestivalen i Sundsvall.

Illustrasjon: Thomas Høstad

Dato

13. nov 2020

Tid

15.30 - 17.00

Sted

Trondheim folkebibliotek, Rådhussalen

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere