AVLYST! William Nygaard – Et liv for ytringsfriheten

AVLYST! William Nygaard – Et liv for ytringsfriheten


William Nygaard - Jenny Westrum-Rein - Hege Newth

ARRANGEMENTET ER DESSVERRE AVLYST PÅ GRUNN AV UTFORDRINGER KNYTTET TIL VIRUSSITUASJONEN. VI BEKLAGER!

Litteraturhuset har invitert William Nygaard og Hege Newht til en samtale om ytringsfrihet og meningsmangfold.

William Nygaard, tidligere forlagssjef i Aschehoug, har betalt en høy pris for ytringsfriheten. 11. oktober 1993 ble han skutt og livstruende skadet utenfor sin bolig i Oslo. Drapsforsøket ble satt i sammenheng med utgivelsen av Salman Rushdies kontroversielle roman Sataniske vers. I forkant av utgivelsen hadde Irans åndelige leder, Ayatollah Khomeini, utstedt en dødsdom over alle som bidro til å utgi boka, fordi han mente den spottet islam.

Til tross for at politiet i Oslo satte inn store ressurser på å oppklare attentatet, klarte de aldri å finne ut hvem som sto bak angrepet. Først 25 år senere, i 2018, siktet Kripos flere gjerningspersoner. Èn av paragrafene som ble brukt i forbindelse med siktelsen omhandler «angrep på sentrale samfunnsinteresser». Politi og påtalemyndigheter signaliserte med dét at attentatet var et angrep på det frie ord.

Etter attentatet i 1993, fortsatte William Nygaard som sjef i Aschehoug fram til 31. mars 2010. I perioden 2013 til 2019 var han styremedlem i Norske PEN, hvor han blant annet satte fokus på ytringsfrihet og ytringsansvar. I 1994 mottok han Fritt Ords Pris, for konsekvent og modig vern av ytringsfriheten. Og i 2019 fikk han Gunnar Sønstebys Pris, for sin innsats som forsvarer av det trykte ord.

Hege Newth har vært generalsekretær i Norsk PEN siden mai 2015. Da kom hun fra stillingen som nasjonal fribykoordinator i samme organisasjon. Før det var hun generalsekretær i Norsk Bibliotekforening, og hun har også vært festivalsjef for Bjørnsonfestivalen i Molde.

Samtaleleder er Jenny Westrum-Rein, journalist i Nidaros.

Arrangementet har inngang fra hovedbiblioteket, Kongens gate. Dørene åpner kl. 18.30.

Inngang: 100/75

Dato

13. mar 2020

Tid

19.00 - 21.00

Sted

Trondheim folkebibliotek, Kulturtorget

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere