Bli bedre kjent med Litteraturhusets ansatte: Benedikte

Publisert den 19. apr 2024

Det kan kanskje diskuteres om alt er kommunikasjon, men det stemmer i alle fall ganske godt for Litteraturhuset i Trondheim. Og hva hadde vi da vært uten Benedikte Skarvik? Hun er kommunikasjonsmedarbeider på huset, og har vært vår nordnorske klippe i sju år.

Litteraturhuset i Trondheim driftes av en organisasjon bestående av sju ansatte, seks styremedlemmer, ti kulturverter, fire teknikere og 23 frivillige. I vår portrettserie blir vi bedre kjent med noen av dem.

Benedikte Skarvik, 46 år

Bakgrunn: Utdanning/tidligere arbeid
Cand.mag. med vekt på norsk språk og litteratur og anvendt språkvitenskap, og fotoutdanning fra Norsk Fotofagskole. Har tidligere blant annet arbeidet frilans som fotograf, og i interiørbutikk.

Hvor lenge har du arbeidet ved Litteraturhuset?
Siden 2017, altså i vel sju år.

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
Jeg jobber med kommunikasjonsarbeid og arbeidsdagen min kan variere ganske mye. En vanlig dag kan inneholde alt fra tekstarbeid, publisering av arrangement i Litteraturhusets kanaler, oppdatering av nettside og arbeid med SoMe, til generell oppfølging av både Litteraturhusets egne arrangement og utleiearrangement.

Hvilke av Litteraturhusets arrangementer husker du best og hvorfor?
Det er vanskelig å skulle trekke fram enkeltarrangementer, men jeg husker veldig godt et arrangement med Adil Khan om utenforskap og inkludering. Det var et veldig sterkt arrangement om et viktig og vanskelig tema. I tillegg husker jeg godt da Maria Navarro Skaranger gjestet Litteraturhuset i fjor. Hun er en forfatter med en spennende tematikk, som jeg nylig har oppdaget. Og Linn Ullmann, som er en gammel favoritt, og som har gjestet Litteraturhuset ved flere anledninger.

Hvis du kunne invitert en historisk person eller forfatter til Litteraturhuset, hvem ville det har vært og hvorfor?
Jeg leser stort sett samtidslitteratur, men hvis Knut Hamsun fortsatt hadde levd, hadde det vært spennende å invitere ham til Litteraturhuset. Som utflytta nordlending har jeg et litt nostalgisk forhold til Nord-Norge og den vakre nordnorske naturen, som Knut Hamsun skildrer i flere av bøkene sine. Jeg begynte for alvor å lese Knut Hamsun da jeg som ung hadde sommerjobb på Tranøy i Nordland, hvor jeg var omgitt av den samme naturen som Hamsun i en periode av livet sitt bodde og arbeidet i. Det var fint å leve i naturen som Hamsun en gang har skildret i bøkene sine, og det gjorde nok ekstra inntrykk å lese bøkene i nettopp disse omgivelsene.

Hvilken bok har du på nattbordet akkurat nå?
Akkurat nå leser jeg Ia Genbergs «Detaljene». Ei fantastisk bok!

Hva er dine topp 3 leste bøker?
Det er helt umulig å velge! Jeg liker generelt ikke å rangere ting, og heller ikke litteratur. Men jeg kan trekke fram tre norske, skjønnlitterære bøker fra de siste årene som jeg synes har gode litterære kvaliteter og som hver på sin måte har gjort inntrykk på meg: Linn Ullmanns «Jente, 1983», Maria Skarangers «Emily forever» og Jan Grues «Jeg lever et liv som ligner deres».

Alle foto: Kristian Lillenes/Litteraturhuset i Trondheim

En kvinne i briller og en kremgenser arbeider ved en bærbar datamaskin ved et bibliotekbord med hyller fulle av bøker i bakgrunnen.
Tre bøker utstilt på en trehylle med titler av Maria Navarro Skaranger, Jan Grue og Linn Ullmann på norsk, med uskarp bakgrunn av bokhyller.

Bildene viser Benedikte på jobb på Litteraturhuset og hennes topp 3 leste bøker.