Bli bedre kjent med Litteraturhusets ansatte: Kristian

Publisert den 21. feb 2024

Litteraturhuset i Trondheim driftes av en organisasjon bestående av sju ansatte, seks styremedlemmer, ti kulturverter, fire teknikere og 23 frivillige. I vår portrettserie blir vi bedre kjent med noen av dem.

Hvis du både er tekniker og litteraturviter, hvor passer du bedre inn enn på et litteraturhus? Kristian Lillenes er teknisk ansvarlig på Litteraturhuset i Trondheim, og er den som gir form til alt det som ellers stort sett bare hadde vært prat.

Kristian, 28 år, bachelorgrad i lydteknologi og påbegynt master i litteraturvitenskap

Hvor lenge har du arbeidet ved Litteraturhuset?
Jeg startet som arrangementstekniker høsten 2022, og overtok som fast teknisk ansvarlig våren 2023. Føles absurd kort, nå når jeg tenker over det.

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
Ideelt sett har jeg lite å gjøre, siden det betyr at alt fungerer som det skal. Det er sjelden tilfellet. Jeg holder overordnet kontroll på at alt av teknisk utstyr er i orden og klart til bruk på arrangement. Det strekker seg fra lading av batterier til reparasjon og programmering samt bestilling av AV-utstyr. Jeg planlegger tekniske oppsett for alle våre mer avanserte arrangement, og er tekniker og/eller fotograf på en del av dem. Jeg gjør også etterarbeid på foto og opptak for publisering. I tillegg har jeg tidvis delt SoMe-ansvar, pluss hva enn som skulle behøves av teknisk støtte eller annet småtteri på kontoret. Og så svarer jeg på e-post iblant.

Hvilken av Litteraturhusets arrangementer husker du best og hvorfor?
Tore Renbergs lansering av «Lungeflyteprøven», av totalt selvsentrerte årsaker: han hadde med Sinfonietta Trondheim til å spille konsert. Jeg er egentlig i utgangspunktet innspillingstekniker, så konsertopptak og miks var kjærkomment for min del. Liker debattarrangement også, for all del.

Hvis du kunne invitert en historisk person eller forfatter til Litteraturhuset, hvem ville det vært og hvorfor?
Joanna Newsom. Sanglyrikk er underrepresentert, og de to første platene hennes står uten sidestykke.

Hvilken bok har du på nattbordet akkurat nå?
Thomas Manns Trolldomsfjellet, som et langtidsprosjekt når masteren begynner å lande, og en påminnelse på at det alltid er en neste høy barriere å klatre over.

Hva er dine topp 3 leste bøker?
Blood Meridian, Moby Dick og Maus. Alle tre av lignende årsaker, de er unike, slående og uuttømmelige. Og amerikanske, men det syns jeg ikke vi skal laste dem for.

Bøker på en hylle på Litteraturhuset.
Kristian som tar bilder.

Bildene viser Kristians topp 3 leste bøker, og Kristian i arbeid.