Bli bedre kjent med Litteraturhusets frivillige: Håvard og Dagfinn

Publisert den 30. jan 2024

Litteraturhuset i Trondheim driftes av en organisasjon bestående av sju ansatte, seks styremedlemmer, ti kulturverter, fire teknikere og 23 frivillige. I vår nye portrettserie blir vi bedre kjent med noen av dem.

Litteraturhuset i Trondheim hadde aldri sett dagens lys uten de frivillige. Helt siden vår spede oppstart i 2015, via åpningen og fram til dagens virksomhet, hvor Litteraturhuset i Trondheim har blitt en ekte kulturinstitusjon med flere fast ansatte og mange involverte på alle plan, er de frivillige fortsatt avgjørende for at vi kan tilby Trondheim og Trøndelag boksamtaler, foredrag, debatter og konserter. Vi er stolte over våre frivillige og den jobben de gjør for kulturlivet i byen.

Håvard, 32 år

Hvor lenge har du vært frivillig ved Litteraturhuset?
Jeg har vært frivillig siden september i fjor, og har stort sett to vakter i måneden.

Hvorfor har du valgt å være frivillig ved Litteraturhuset?
De siste årene har jeg strevd med å finne en plass i arbeidslivet hvor jeg kan få brukt ressursene mine. Dette har tidvis ført med seg lengre perioder uten noe jobb eller lignende å gå til i hverdagen. Jeg har kjent et behov for å føle meg nyttig, for å bidra og å få til noe ilag med andre. Fylle dagene med noe meningsfullt, rett og slett. Jeg er også generelt samfunnsinteressert, og har hatt et ønske om å komme meg mer ut og benytte meg mer av kulturtilbudet i den flotte byen vår. Det er derfor gull verdt for meg å få bidra på Litteraturhuset. Her får jeg bidra sammen med en veldig trivelig gjeng med mennesker til å lage flotte og interessante kulturarrangementer.

Hvordan ser en arbeidsdag ut for deg?
Når jeg starter en vakt som frivillig møter jeg på kontoret 1,5t før arrangementstart, og går gjennom kjøreplan med arbeidsoppgaver og viktig info for arrangementet sammen med kulturverten(e) og evt. programsjef Aja. Det er disse som har de største oppgavene og ansvaret, noe som er en trygghet som frivillig, men vi jobber alle sammen for at det som helhet skal bli bra. Så begynner en å rigge til arrangementet. Det varierer litt ut fra hvilket lokale og størrelse arrangementet har, men det innebærer gjerne å rydde plass til besøkende og aktørene. Så setter en frem stoler til publikum, samt stoler, bord og vann til de som skal være på scenen. Vi setter også ut plakater på utsiden av lokalet. Når publikum begynner å ankomme hjelper jeg til med å scanne billetter og å ønske folk velkommen med et smil. Eventuelt selge billetter til de som ikke har kjøpt ennå. Når arrangementet starter følger jeg litt med om det kommer noen etternølere, men setter meg etter hvert ned og kan følge med på arrangementet i ro og mak. Når arrangementet er over kan en ønske folk vel hjem, og begynne å rydde og rigge ned så alt er som det var før en møtte opp. Noen ganger selger en også bøker.

Hvilken bok har du på nattbordet?
«The Fires of Heaven» av Robert Jordan, den femte boken i «The Wheel of Time». Jeg har alltid vært veldig glad i Tolkiens univers, som har vært en stabil og trygg havn gjennom livet mitt. Nå har jeg endelig bestemt meg for å utforske fantasysjangeren videre. Fantasy gir en mulighet til å dykke inn og gå i dybden på levende verdener med sine egne kulturer, språk, myter og sagn og natur. Det synes jeg er spennende.

Dagfinn, 69 år

Hvor lenge har du vært frivillig ved Litteraturhuset?
Jeg har vært frivillig ved Litteraturhuset siden høsten 2018.

Hvorfor har du valgt å være frivillig ved Litteraturhuset?
Som frivillig ved Litteraturhuset får en med seg mange interessante arrangement. Det passer meg bra, for jeg ville uansett vært å finne blant publikum på flere av arrangementene.
Også er det litt sosialt, både med tanke på de andre som er på vakt og at det ikke sjelden kan bli litt prat med noen fra publikum. Jeg synes det er interessant å plukke opp tilbakemeldinger, og har flere ganger fått høre at Litteraturhuset er en berikelse for byen. Da er det greit å tenke på at en som frivillige kan bidra med noe av det praktiske.

Hvordan ser en arbeidsdag ut for deg?
Det deles på oppgaver som å klargjøre lokalet og andre forberedelser som å sette ut stoler m.m. Dette starter en drøy time før arrangementet begynner. Så er det å ta i mot publikum og eventuelle gjester, skanne billetter, samt være synlig dersom det dukker opp spørsmål eller andre behov. Under foredraget må en holde et øye med publikum, det kan jo dukke opp ulike behov, eller i tilfelle noe helt uforutsett og alvorlig skulle oppstå.

Etter arrangementet er det å rydde alt som er rigget, og når det gjelder Kulturtorget må alt som har blitt ryddet vekk settes på plass igjen, da biblioteket åpner igjen neste morgen.

Hvilket av Litteraturhusets arrangementer husker du best og hvorfor?
Jeg tror det må være foredragsrekken «Hva er da et menneske?». Det var både interessant og jeg følte ofte jeg gikk hjem beriket som menneske.
Jeg vil også nevne noe helt annet, det populærvitenskapelige foredraget «Psyken og immunsystemet» med Solveig Klæbo Reitan i 2019. Jeg synes det var utrolig interessant og lærerikt. Det var vel ikke helt uten grunn at foredraget trakk fullt hus to ganger den våren.

Hvilken bok har du på nattbordet?
«Tider skal komme» av Trine Vollan, som er neste bok i lesesirkelen.

Håvard og Dagfinn i arbeid som frivillige på Litteraturhuset i Trondheim.

Håvard og Dagfinn rigger klart til arrangement.