Bli bedre kjent med Litteraturhusets kulturverter: Herman og Jenny

Publisert den 7. mar 2024

Det er et stort antall personer involvert i gjennomføringa av programmet på Litteraturhuset i Trondheim.

Foruten de fast ansatte som koordinerer og legger til rette, er det våre 10 kulturverter som har ansvar for at arrangementene gjennomføres som de skal. Her kan du møte to av dem.

Litteraturhuset i Trondheim driftes av en organisasjon bestående av sju ansatte, seks styremedlemmer, ti kulturverter, fire teknikere og 23 frivillige. I vår portrettserie blir vi bedre kjent med noen av dem.

Herman, 26, lektorutdanning i nordisk

Hvor lenge har du jobbet som kulturvert hos Litteraturhuset?
Jeg har jobbet på Litteraturhuset i rundt et år. Før det var jeg frivillig i en liten periode, og fikk innsikt i både arrangementer og drift på huset.

Hvordan ser en arbeidsdag ut for deg?
Jeg møter gjerne på kontoret litt før vakten starter og setter meg inn i arrangementet jeg skal jobbe på. Deretter rigger jeg til i lokalet der vi holder arrangementet. Under arrangement sørger jeg for at alt er i orden med publikum og at aktørene har det bra. Som kulturvert handler arbeidsdagen gjerne om å sørge for at alt går som det skal, fra start til slutt.

Hvilket av Litteraturhusets arrangementer husker du best og hvorfor?
Det jeg husker best er nok da Tore Renberg hadde lansering av boken Lungeflyteprøven på Litteraturhuset. Det var spennende å få prate med både Tore og Geir Gulliksen denne kvelden. Selv har jeg et nært forhold til Renbergs forfatterskap, så det er jo noe spennende i det å møte noen man ser opp til. Ellers var det noen fantastiske musikalske innslag under arrangementet.

Hvilken bok leste du sist og hvilket terningkast vil du gi den?
Sist leste jeg faktisk biografien om den norske poeten og professoren Georg Johannesen, som er skrevet av Alfred Fidjestøl. Johannesen levde et rikt, spennende og litterært liv, noe jeg ser veldig opp til. I tillegg til dette var han norsklærer, så der høster han sympati hos meg. Boken var utrolig god, jeg gir den nok terningkast fem.

Jenny, 24 år, studerer industriell design

Hvor lenge har du jobbet som kulturvert hos  Litteraturhuset?
Jeg har jobbet som kulturvert  siden september 2023.

Hvordan ser en arbeidsdag ut for deg?
Jeg springer bort på Sellanraa, hilser på mine fine kollegaer, får oversikt over dagens program og begynner å rigge! Det består hovedsakelig i å sette frem stoler og finne frem nødvendig lydteknikk. Så tar vi imot artistene og etter hvert publikum, som alltid er stas. Når alt er klart, setter jeg meg ned og nyter arrangementet. Etterpå er det bare å sette bort stoler og rydde lokalet. Vi avslutter på kontoret igjen med en liten oppsummering av vakta, før jeg tusler hjemover!

Hvilket av Litteraturhusets arrangementer husker du best og hvorfor?
Jeg var på et arrangement om islandsk musikkultur som var kjempespennende! Jeg lærte ord som borealisme, geofoni og øko-akustikk… Ellers blir jeg egentlig alltid revet med av det som skjer. Det er mye jeg ikke ville kommet på å dra på selv, men som jeg ender opp med å like kjempegodt.

Hvilken bok leste du sist og hvilket terningkast vil du gi den?
Jeg ble nettopp ferdig med Underworld av Don deLillo. Den var helt fantastisk; snirklete og harmonisk med et så overraskende og presist språk at jeg tidvis lo høyt. I klassisk amerikansk stil forsøker den å ta for seg halve forrige århundre, men den holder seg hele tiden på bakkenivå hos karakterene sine, så det blir ikke overveldende. Boka inneholder blant annet interessante refleksjoner rundt vår moderne verdens forhold til eget avfall. Terningkast 6!

Alle foto: Marthe Vendela Kant/Litteraturhuset i Trondheim

Herman i arbeid som kulturvert
Jenny i arbeid som kulturvert

Herman og Jenny på jobb som kulturverter på Litteraturhuset.