Bli bedre kjent med Litteraturhusets kulturverter: Nora og Herman

Publisert den 8. feb 2024

Litteraturhuset i Trondheim driftes av en organisasjon bestående av sju ansatte, seks styremedlemmer, ti kulturverter, fire teknikere og 23 frivillige. I vår nye portrettserie blir vi bedre kjent med noen av dem.

Det er et stort antall personer involvert i gjennomføringa av programmet på Litteraturhuset i Trondheim. Foruten de fast ansatte som koordinerer og legger til rette, er det våre 10 kulturverter som har ansvar for at arrangementene gjennomføres som de skal. Her kan du møte to av dem.

Nora, 25 år, skriver master i nordisk litteratur

Hvor lenge har du jobbet som kulturvert hos Litteraturhuset?
Jeg startet som kulturvert på Litteraturhuset høsten 2022.

Hvordan ser en arbeidsdag ut for deg?
En arbeidsdag på Litteraturhuset starter med å ta i mot den eller de frivillige som er på vakt sammen med meg, og gjøre forberedelser på kontoret. Deretter gjør vi klart rommet for arrangementet. Det varierer hvor lang tid dette tar ut ifra hvilket lokale vi disponerer på hvert arrangement. Her skal det rigges stoler, bord, lyd og lys, og gjøres klart til aktørene ankommer. Når publikum begynner å komme, skanner og selger vi billetter og svarer på spørsmål som eventuelt skulle dukke opp. Når aktørene har gjort seg klare og blitt trygge på samarbeidet med oss, starter vi arrangementet med litt praktisk info. Underveis i arrangementet tar vi bilder og legger ut instagram-post på Litteraturhusets instagram. Etter arrangementet er ferdig, rigger vi alt ned igjen, før vi gjør etterarbeid på kontoret. Jeg trives veldig godt med formatet og måten vi jobber på. Det er både lærerikt og veldig hyggelig.

Hvilket av Litteraturhusets arrangementer husker du best og hvorfor?
Det arrangementet jeg husker aller best, må være samtalen med stortingspresident Masud Gharahkhani. Det var veldig spennende å høre hans historie. Masud var også en veldig trivelig person å ha inne på Litteraturhuset. Han tok seg god tid til å prate og svare på spørsmål. Publikum var også på ballen med spørsmål, noe som alltid er gøy.

Hvilken bok leste du sist og hvilket terningkast vil du gi den?
Den siste boken jeg leste var Jon Fosses Morgon og kveld. Terningkast, haha, ja, det er vel litt vanskelig å gi terningkast til Fosse i disse dager, men jeg kan si at jeg likte boken veldig godt, og den ga meg mange ting å reflektere over.

 

Herman, 25 år, studerer grunnskolelærer med master i engelsk

Hvor lenge har du jobbet som kulturvert hos Litteraturhuset?
Har jobbet som kulturvert på Litteraturhuset i 1 ½ år.

Hvilket av Litteraturhusets arrangementer husker du best og hvorfor?
Arrangementet jeg husker best er Rosenborg 1996. Grunnen til dette er at jeg sjelden har opplevd et så stort engasjement hos publikum. I tillegg var det en annen gruppe mennesker i publikum enn det vi normalt har på Litteraturhuset.

Ellers vil jeg trekke frem Kirgisisk litteraturkveld som et høydepunkt i jobben. Det var ikke så mange som møtte opp på arrangementet, men det ble et intimt arrangement, hvor de tilhørende fikk lære om kirgisisk folkelitteratur og kultur. Foredragsholder Ibrahim Türkhan har selv utgitt og oversatt 30 bøker, noe jeg synes er imponerende!

Hvilken bok leste du sist og hvilket terningkast vil du gi den?
Fjellene synger av Nguyen Phan Que Mai. Fortellingen følger et barn og hennes bestemor gjennom Vietnams turbulente historie, hvor fortelleren viser en annen side av lidelsene Vietnam ble påført på 1900-tallet. Terningkast: 5.

Nora og Herman rigger klart stoler til et arrangement.