Britt Schumann: Kvinnenes fred i Colombia
Litteratur | Kunnskap

Britt Schumann: Kvinnenes fred i Colombia

Denne kvelden inviterer vi til foredrag med Britt Schumann, forfatteren av boka "Kvinnenes fred i Colombia".

Etter over femti års borgerkrig ble det i 2016 undertegnet en fredsavtale mellom geriljabevegelsen FARC og regjeringen i Colombia. Etter sterkt press fra colombianske kvinneorganisasjoner kom det etter hvert med kvinner i begge delegasjonene ved forhandlingsbordet. Forhandlingspartene oppnevnte en egen kjønnskommisjon, og en sterk likestillingsprofil gjennomsyret hele fredsavtalen. Denne likestillingsprofilen ble for sterk kost for konservative politikere og evangeliske kirkeledere. Disse førte en omfattende kampanje mot fredsavtalen, som så vidt ble forkastet i en folkeavstemning. En modifisert versjon ble godkjent av kongressen etter omfattende forhandlinger med opposisjonen, akkurat i tide til at president Juan Manuel Santos kunne motta Nobels fredspris i desember 2016.

Kvinnenes sterke innsats for freden i Colombia har fått lite medieomtale. I boka «Kvinnenes fred i Colombia» møter vi både kvinner som deltok i fredsforhandlingene, og kvinner som på ulike vis var ofre for konfliktene. De forteller selv hvilken betydning fredsavtalen har hatt for dem.

Britt Schumann er cand.polit. i sosiologi og master i spansk med vekt på latinamerikanske studier fra Universitetet i Oslo. Hun har lang internasjonal erfaring fra ulike organisasjoner, de siste årene som programansvarlig for SOS-barnebyers programmer i Latin-Amerika, inkludert Colombia. Hun er frilans skribent og oversetter, og er særlig engasjert i latinamerikanske spørsmål og fredsarbeid.

Dato

22. nov 2023

Tid

18:00 - 20:00

Pris

Kr100 / Kr75

Deltakere

Britt Schumann

Arrangør

Litteraturhuset i Trondheim