Litteratur | Kunnskap | Samtale

Dalende leselyst – hvorfor er det så vanskelig å få våre barn til å lese bøker?

Befolkningen i Norge, og spesielt barn og unge, leser mindre enn før. I løpet av fem år har norske tiåringer blitt dårligere til å lese og de leser mindre enn før, dette er den kjedelige konklusjonen i den internasjonale leseundersøkelsen PIRLS (Progress in Reading Literacy Study) fra våren 2023.

Leselyst er et tema, som regjeringen arbeider med i form av en ny leselyststrategi, hvor formålet er å snu den nedadgående lesetrenden. I skolen, på biblioteker osv. er det mange tiltak og initiativ, som skal fremme leselyst, men hvorfor virker ikke disse tiltakene?

For hva skyldes egentlig den dalende leselysten? Er det igjen skjermen og barn og unges store forbruk av den vi skal gi skylden? Og hva er det egentlig som skjer i hjernen, når vi leser versus når vi ser på en skjerm?

Kan barn og unges manglende leselyst skyldes at foreldrenes leselyst muligens også er dalende? Og skyldes det igjen, at foreldrene også er for opptatte av sine egne skjermer, så de heller ikke får lest og gitt leselysten videre til barna? Og er dette alene foreldrenes ansvar, eller skal leselysten styrkes i skolen og andre steder?

Litteraturhuset inviterer til en samtale om leselyst den 6. september 2023. På scenen møter du:

Michael Stilson: forfatter, lærer og tidligere profesjonell fotballspiller.
Audrey van der Meer: Hjerneforsker og professor i nevropsykologi ved NTNU.
Samtalen ledes av Irmelin Kjelaas: Førsteamanuensis i norsk på Institutt for lærerutdanning.

Foto: Annie Spratt/Unsplash

Dato

6. sep 2023

Tid

18:00 - 19:30

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Pris

Kr100 / Kr50

Deltakere

Michael Stilson - Audrey van der Meer - Irmelin Kjelaas

Arrangør

Litteraturhuset i Trondheim