De radikale klimaaktivistene
Debatt | Kunnskap | Samtale

De radikale klimaaktivistene

En del av Stockmanndagene

I løpet av noen korte uker i 2022 satte ei ny gruppe aktivister agendaen i norsk offentlighet. De kalte seg Stopp oljeletinga, og stod for en rekke sivil ulydighetsaksjoner hvor de skapte frustrasjon og sinne ved å stanse trafikken i flere norske byer.

Aksjonene er en del av en større internasjonal bevegelse av radikale klimaaktivister som mener at demokratiske styresmakter ikke er i stand til å håndtere klodens største politiske utfordring: klimaendringene. Nå må mer radikale virkemidler tas i bruk. Men hvor langt er de villige til å gå? Hvilke personlige omkostninger har deres politiske og personlige valg gitt dem? Hva betyr det at mange av aksjonistene selv er vitenskapsfolk? Og er dette i det hele tatt en fornuftig måte å løfte klimaproblemet på?

Stockmanndagene har invitert tre av de sentrale aktivistene til samtale.

Agnes Beenfeldt Petersen er biokjemiker og stipendiat ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap ved NTNU.

Astrid Rem er sykepleier ved St. Olavs Hospital og student.

Joachim Skahjem er masterstudent i filosofi ved NTNU. Han valgte å trekke seg fra Stopp oljeletinga etter uttalelser om bruk av vold i klimakampen.

Samtalen ledes av Jo Skårderud, til daglig journalist i Klassekampen.

Stockmanndagene

Stockmanndagene er en hyllest til uredd kunnskap og et saklig, offentlig ordskifte. Men også til ydmykheten og vissheten om at selv den som har rett, kan få feil. Eller ligger sannheten midt imellom?

Flere arrangementer under Stockmanndagene

Dato

29. sep 2023

Tid

17:00 - 18:00

Pris

Kr100 / Kr50

Deltakere

Agnes Beenfeldt Petersen - Astrid Rem - Joachim Skahjem - Jo Skårderud

Arrangør

Litteraturhuset i Trondheim