Gjeldens etikk og pengenes ånd
Kunnskap | Samtale

Gjeldens etikk og pengenes ånd

En del av Basta

Penger er både mål og middel i dagens samfunn. Penger bærer dessuten moral. Strenge sosiale og juridiske regler rammer ikke minst dem som ikke kan gjøre opp gjelden sin. I denne samtalen vil du bli klokere rundt hva pengene gjør med Norge i dag.

Samtidig som Norge vasser i penger, er «dyrtid» kommet høyt på agendaen. Den rammer svært ulikt avhengig av inntekt, gjeld og eiendom. Forskergruppa «Økonomer uten grenser» utgir i disse dager boka «Norske skyldnere» der de tar for seg hvordan penger ikke bare er et tilforlatelig hjelpemiddel for å ordne transaksjoner og måle verdi. Penger er en måte å styre samfunnet på, holde orden på moralen, disiplinere arbeidere og pleie nasjonal moralsk merverdighetsfølelse.

Det er kanskje ikke mulig å fri seg fra pengenes makt, men i denne samtalen vil Karl-Fredrik Tangen og Runar Døving, styrt av Gunhild Tøndel, vise at det er viktig for alle å snakke analytisk om penger så ikke en snever økonomisme får råde.

Basta

Basta er festivalen som gjør deg litt smartere. En feiring av aktuell sakprosa – og tema som engasjerer. Festivalen arrangeres av Litteraturhuset i Trondheim og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Gå til festivalsiden

Dato

11. nov 2023

Tid

10:00 - 10:45

Pris

Kr120 / Kr70

Deltakere

Karl-Fredrik Tangen - Runar Døving - Gunhild Tøndel

Arrangør

Litteraturhuset i Trondheim